Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Debljina, spuštena stopala, loše držanje i karijes – najveće tegobe školaraca

I dječaci i djevojčice najdeblji su u prvom razredu.  Pretilih dječaka ima i u petom osnovne, a djevojki u 1. srednje


Gotovo 30 posto zagrebačkih prvašića, i dječaka i djevojčica je pretilo. Osim u prvom, pretilih dječaka najviše ima u petom razredu osnovne škole, a kod djevojaka u prvom razredu srednje škole. Prema podacima sa sistematskih pregleda Grada Zagreba za 2017. godinu, ako se promatraju zajedno djeca i mladi s povećanom tjelesnom masom i pretilošću, razvidno je da svaka četvrta mlada osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Na sistematskim pregledima registriraju se poremećaji rasta i razvoja, uočavaju mogući zdravstveni problemi te kontroliraju kronične bolesti i njihov utjecaj na rast, razvoj i svladavanje školskih zadaća. Najuočljiviji su i najčešće registriran poremećaj ravna stopala, s najvećim udjelom u dječaka u osmom razredu. U prvom se razredu, očekivano, registrira visok udio djece sa specifičnim poremećajem izgovora (25% u dječaka i 13% u djevojčica), a uočljiv je i zubni karijes, koji se registrira u svim uzrastima (u prvom razredu 16% dječaka i 14% djevojčica).

Među bolestima i nepravilnostima u usnoj šupljini uočljiva je nepravilnost u položaju zubi koja se, očito nesanirana, održava i do kraja osnovne škole (14% u dječaka i 19% u djevojčica u osmim razredima). Problem je i oštećenje “šestice”. Neka od stanja koja se u pravilu nalaze u mlađe djece, poput adhezije prepucija ili suženog prepucija prilikom upisa u prvi razred uočavaju se kod 18% dječaka, što ukazuje da je uočavanje takvih smetnji nedovoljno u predškolsko doba i da se prilikom posjeta pedijatru treba na razvoj muškog spolovila obratiti više pozornosti.

Poremećaji refrakcije i akomodacije registriraju se već u prvom razredu (14% dječaka i 15% djevojčica), ali su u višim razredima sve učestaliji (u osmom razredu 26% dječaka i čak 35% djevojčica ima neki poremećaj refrakcije).

U petom se razredu uočava abnormalno držanje tijela (10% dječaci i 12% djevojčice) te prvi put skolioza (3% djevojčica), a već se u petom razredu u djevojčica pojavljuju akne (4,2%). U osmom se razredu ima ih 15% dječaka i 15% djevojčica. Akne mogu biti prolazno stanje u hormonskoj neravnoteži i sazrijevanju organizma, ali i stanje koje može imati dugoročne posljedice zbog nedovoljno energičnog ili nepravilnog tretmana.

U nastavku pogledajte tablicu s najčešće registriranim poremećajima kod školaraca prošle godine.

foto: U.S. Department of Agriculture

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.