Novosti i događanja

Danci grade škole bez klupa: “Razmišljamo 30-40 godina unaprijed”

Danska je jedna od najuređenijih zemalja na svijetu za čije stanovnike se smatra da su i najsretnijima. Ako pak uzmemo u obzir samo školovanje njihove djece, čini se da istina ipak nije znatno drugačija. Naime, jedna od najnovijih škola u Danskom gradu Vardeu izgrađena je po posebnim kriterijima i bitno se razlikuje od uobičajenih školskih učionica.

Škole bez klupa usredotočuju dječju pažnju na znatiželju i kreativnost

Naime, za razliku od nama poznatih školskih klupa posloženih u redove, Danci su osmislili nove školske modele usredotočujući se na znatiželju i kreativnost. Umjesto toga, škola ima zasebne “predmetne prostorije” za svaki školski predmet.

-Sobe su jasno oblikovane prema svakom predmetu i učenici će samim dolaskom znati čime će se unutra baviti – pojasnila je ravnateljica Morten Moeller Jensen.

Škola je građena od materijala kao što su kamen, drvo i termo drvo uz krovne vrtove kako bi stvorila ugodno i razigrano okruženje za učenike.

Škola Frello, nazvana po lokalnom danskom umjetniku Ottu Frellu, a “dom” je za 900 mladih učenika. Grad se nada da će se djeca osjećati kao kod kuće.

-Najvažnije nam je da je škola osigurana za budućnost. Da smo iskoristili 12 milijuna eura gradnju obične škole imali bismo isti sadržaj bez mogućnosti dodavanja novih stvari. Iznimno je važno da nastavimo gledati 30-40 godina unaprijed, a ne samo jedno izborno razdoblje pred nama – rekao je gradonačelnik Erik Buhl.

Foto: gpp arkitekter

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.