Edukacija i savjeti Istaknute teme Za roditelje

Da li biste djetetu počupali obrve zbog neugodnih komentara okoline

očekujete previše

Je li pet godina prerano za čupanje obrva?

Izgled ne bi trebao biti bitan, zar ne, pogotovo kad su djeca u pitanju.

No, u svijetu opsjednutom ljepotom, savršenošću, modelima i slavnima, teško je da djeca, pa čak i ona mlađa, ne osjete već pritisak ljepote.

Tako se jedna mama neugodno iznenadila kada joj je petogodišnja kći nakon predškole ispričala da ju je dječak iz grupe pitao zašto se njene obrve sudaraju i spuštaju niz nos.

-Iskreno, do tada uopće nisam pobliže niti pogledala njezine obrve – komentirala je mama Dominique, dodajući kako je te večeri ipak bacila pogled dok su čitale priče prije spavanja te primijetila da obrve njezine kćeri u stvari po malo i izgledaju kao jedna.

Usto, osjetila je krivnju jer se potajno pitala, bi li njezinoj kćerki smetalo da joj ih počupa.

-Bilo mi je glupo što sam to uopće i pomislila. Pa njoj je samo pet godina. No, tu je i dio mene koji ne može podnijeti da joj dijete zadirkuju zbog tako nečega – objasnila je mama. Zna da bi čin čupanja u stvari poslao krivi signal i na taj bi način poručila da izgled jest bitan, no s druge strana, smatra da svaki roditelj želi da se njegovo dijete uklopi.

-Zato, ako možemo učiniti nešto po tom pitanju, možda bismo trebali – zapitala se Dominique.

Mišljenja je potražila na društvenim mrežama.

-Danas je teško odrastati uz sve pritiske na društvenim mrežama. Moja kći ima dlake na nadusnici, spojene obrve i već dosta dlaka po tijelu .Za sada nije dobila nikakve komentare, ali kada to počne, ako će ju uzrujavati, mislim da ćemo ih se riješiti – kazala je jedna mama.

-Moju su kći isto godinama zadirkivali zbog toga i kada je imala 10, odvela sam je kozmetičarki da to riješi – ispričala je druga.

Neke mame su savjetovale da se proba strpjeti još neko vrijeme prije nego krenu u akciju” jer se radi o zaista malom djetetu, a određeni dio usmjerio je mamu i na razgovor s odgojiteljicom koja bi, po njihovom mišljenju, trebala odigrati svoju ulogu i porazgovarati s djecom.

-Djecu trebamo učiti da budu ponosna na sebe i ono što jesu. Također, trebamo ih educirati od malih nogu da poštuju ne samo starije, nego i svoje vršnjake – istaknule su druge mame.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.