Edukacija i savjeti Istaknute teme Učenje i rekreacija

Crtež vašeg djeteta može vam pokazati je li darovito, tvrde znanstvenici

Pregledajte crtež vašeg djeteta, ako sadrži neki od ovih detalja, spada u skupinu nadarenijih


Koliko god da se djeca trudila crtati, često im roditelji crtež ocijene tek letimičnim pogledom uz uzvike predivno! Crtež djeteta kasnije najčešće slože na policu i na kraju završi u smeću, osim u slučaju kada roditelji imaju mapu s dječjim crtežima. No, ako uzmemo u obzir rezultate nizozemske studije, dječje crteže trebali bi promatrati s puno više pažnje. Naime, prema rezultatima studije, već na crtežima možemo vidjeti jesu li djeca nadarena.

U istraživanju u kojem su znanstvenici pokušali prepoznati visoko nadarenu djecu analizom crteža ljudi sudjelovalo je 120 djece (69 dječaka, 51 djevojčice) iz šest različitih škola diljem Nizozemske. Djeca su bila u dobi od 7 do 9 godina, a razvrstana u skupine jako nadarenih, nadarenih i ostalih (što je ustanovljeno klasičnim ispitivanjem inteligencije – IQ).

Prema studiji, postoji 30 detalja koja su crtajući ljude nacrtala samo iznimno darovita djeca. To su između ostalog šminka, slina, pjege, brada (muška), kravata, značka, dlake na rukama, rukavice, prsten, lanac novčanika, struk, genitalije, bočnu stranu lica i čovjek s rukom u džepu ili iza leđa.

Većina djece (43) iz skupine jako darovitih nacrtala je barem nekoliko ovih detalja dok je samo četvero djece iz skupine ne darovite djece nacrtalo teže uočljive detalje (pirsing u nosu, koljena i zatvarač za cipele).

Autori ovog istraživanja zaključili su da je potrebno provesti još istraživanja prije no što će se moći tvrditi da je to stvaran dokaz darovitosti djece ili je riječ o slučaju no smatraju da su na dobrom putu da ovakvo istraživanje može donekle parirati sadašnjem IQ testu. Upravo iz tog razloga, savjetuju roditeljima da malo bolje pogledaju što su im djeca nacrtala jer će možda baš na toj slici otkriti skriveni talent i dječju genijalnost i nadarenost.

Također, dodali su da je riječ o detaljima koje crtaju darovita djeca u dobi od 7 do 9 godina te da se isti detalji ne mogu uzeti kao mjerilo darovitosti za stariju i mlađu djecu već bi slično ispitivanje trebalo provesti i s mlađim i starijim naraštajem.

Foto: ted bongiovanni

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.