Edukacija i savjeti Odgoj Učenje i rekreacija

Čitanje prije spavanja, najmoćniji je obiteljski ritual

čitanje prije spavanja

U doba kada razne vrste ekrana upravljaju našim životima, nema moćnijeg obiteljskog rituala od čitanja priče prije spavanja. Ima li boljeg načina za završiti dan od toga? Radi se o razdoblju dekompresije i otpuštanja stresa, kako za dijete, tako i za roditelja.

Postoje brojni razlozi zašto bi trebali uvesti čitanje prije spavanja u svoju večernju rutinu

Zato na čitanje nemojte gledati kao na nešto što koristi samo vašim mališanima. Evo pet dobrih razloga da s tim ritualom nastavite punom parom ili da ga što prije uvedete u svoju večernju rutinu.

Najava završetka dana 

Cijeli dan, odrasli, pa i djeca, samo jure i obavljaju svoje beskonačne dužnosti. Čitanje priče zato može simbolički označiti završetak dana i svih dnevnih obaveza. Nemojmo se lagati, i djeca su danas često pod pritiskom kao i roditelji te ništa manje umorna nakon svih dnevnih, obaveznih i neobaveznih aktivnosti.

Kupanjem, oblačenjem pidžama i pranjem zuba, kreće njihovo usporavanje dnevnog ritma. Vrlo je važno da i roditelji svu svoju pažnju preusmjere na ovo posebno vrijeme, što znači ostavljanje mobitela izvan granica dječje sobe i podalje od rituala čitanja.

Osjećaj sigurnosti

Vjerojatno nema sigurnijeg osjećaja na svijetu od biti ušuškan kraj mame ili tate u toplom krevetu i slušati umirujući glas kako te odvodi u zemlje u kojima je sve moguće. To je poseban način povezivanja i razmjenjivanja pozitivne energije zbog koje se otpušta razina stres. Ponavljanje ovog rituala ljubavi iz dana u dan pruža djeci osjećaj sigurnosti i voljenosti te ih štiti od neizbježnih osjećaja ranjivosti.

Zdravije spavanje i ljepši snovi

Stručnjaci otkrivaju kako priče za laku noć mogu potaknuti san i kod djeteta i kod roditelja čitača. Jeste li ikada zadrijemali čitajući djeci? Naime, umirujuća aktivnost kao što je čitanje usporava mozak i dozvoljava mu da se opusti i odmori.

Dok tonu u san, djeca upijaju obrasce priče koju slušaju i otpuštaju svoje dnevne aktivnosti i stresove iz glave. Njihov mozak se po malo “igra” novim informacijama dobivenima u priči, što znači da podsvijest nastavlja magiju koju su roditelji započeli čitanjem. To postavlja temelje za pozitivan ulazak u sljedeći dan.

Angažiranje mašte

Priče prije spavanja jedan su od najboljih načina za poticanje dječje mašte. Istraživanja pokazuju kako je to posve drugačiji doživljaj od gledanja crtića ili neke dječje emisije.

Slušanje priča zahtjeva aktivnije sudjelovanje jer dijete koristi svoj um da bi vizualiziralo pročitano. Djeca mogu maštati o nekoj drugoj stvarnosti, novom identitetu, ma o čemu god požele. Njihove omiljene priče počinju pozitivno oblikovati vlastitu životnu priču.

Povezivanje & suosjećanje

Djeca kroz priče stvaraju osjećaj o sebi, no uče i suosjećati s drugima. Djeca se mogu poistovjetiti s nevoljama glavnog junaka, koji je možda izgubio najboljeg prijatelja, kućnog ljubimca ili se mora odseliti u drugi grad. Zato nije iznenađujuće da dijete u pričama pronađe hrabrost i rješenje za neke vlastite životne situacije koje su im prije izgledale nemogućima i strašnima.

Djeci koja proživljavaju neko traumatično iskustvo poput gubitka voljene osobe, razvod roditelja ili nešto treće, knjige mogu pomoći u izgradnji nove stvarnosti. No, ipak najvažniji i najmoćniji osjećaj koji stvaraju je osjećaj povezanosti između roditelja i djeteta. 

Foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.