Istaknute teme Prehrana

Čini vam se da djeca ljeti manje jedu? Evo i zašto

manje jedu

Djeca, ali i odrasli u ljetnim mjesecima manje jedu

Djeca i hrana…mnogima je to nemila tema. Zato jer imamo izbirljivih jedača, pa onih neurednih, drugih koji žele samo jednu vrstu namirnice, ali i trećih čiji obrok može potrajati satima. Da, odnos djece i hrane oduvijek je bio poseban.

Roditelji uvijek budnim okom nadgledaju obroke jer žele da se djeca hrane zdravo i količinski dovoljno. Mnogi su primijetili kako se djeci apetit smanjuje u ljetnim, vrućim mjesecima, tijekom kojih klinci rjeđe traže neki dodatni zalogaj tijekom dana. Razlozi za to su najčešće uobičajeni jer ako bolje razmislite, vjerojatno i vi tijekom ljeta jedete manje i laganije.

Prezaposleni da bi jeli

Ponekad su razlozi za preskakanje obroka najjednostavniji. Klinci su jednostavno prezaposleni, preaktivni i previše “u pogonu” da bi jeli.

Zimi je to drugačiji, više se vremena provodi u kući i svima se čini da su stalno gladni. Naime, boravak u kući često donosi dosadu, a dosada donosi glad.

Ljeti su stvari drugačije, djeca su vani i ponekad ih je teško uopće dozvati u kuću radi obroka. Tada im se, pokazuju i istraživanja, čin ida glad niti ne osjećaju.

Povećan je i unos vode

Igraq vani, na vrućini, traži i više tekućine. Djeca piju više vode ili sokova nego obično, a ako vam s epak čini da to nije slučaj, svakako ih potičite da biste izbjegli dehidraciju.

Kada se uuzima puno vode, laički rečeno, želudac ima osjećaj punoće i glad je manja. Uostalom, to je metoda kojoj mnogi pribjegavaju dok su na djeti. Pij puno tekućine da suzbiješ glad!

I biologija igra svoju ulogu

Postoji i biološko objašnjenje zašto djeca, ali i odrasli manje jedu ljeti, pa i manje osjećaju glad. Odgovor je: vrućina. Naime, liječnici objašnjavaju da se ljudima biološki smanjuje apetit povećanjem vanjske temperature. Naime, tijelo pojačano radi kako bi se rashladilo i time se potreba za hranom smanjuje.

Dječja tijela koja se uz puno kretanja brzo zagriju, pojačano rade da bi se rashladila, a hrana je u tom procesu samo smetnja koja bi ga usporila i otežala.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.