Istaknute teme Prehrana

Četiri tipa izbirljive djece. Koji tip je vaše?

izbirjiva djeca

Kod izbirljive djece nije uvijek lako pronaći taktiku da počnu normalno jesti


Jesu li i vaša djeca izbirljiva kada je riječ o hrani? Ovaj problem može biti jako frustrirajući za roditelje koji često više ne znaju što bi napravili kako bi njihovo dijete počelo „normalno“ i raznoliko jesti. Iako naše bake i djedovi  te iskusni roditelji vole savjetovati „Pusti ga da da pregladni, vidjet ćeš kako će onda sve jesti“, rješenje problema nije uvijek tako jednostavno.

Nova istraživanja zato žele pomoći roditeljima svrstavajući svu izbirljivu djecu u četiri kategorije kako biste lakše našli rješenje za svog probirljivca.

Nakon što su proučavali 170 različitih izbirljivaca u dobi od 2 do 4 godine (naime, čini se da djeca prestanu biti otliko izbirljiva oko pete godine) dva tjedna, znanstvenici su otkrili različite kriterije po kojima djeca odbacuju određenu hranu i prema tome složili iduće grupe:

  1. Senzorni izbirljivci

Djeca koja će odbaciti hranu zbog njezinog izgleda, mirisa ili čudne teksture.

  1. Preferencijalni izbirljivci

Djeca koja ne žele probati neku novu i nepoznatu namirnicu ili miješati dvije različite namirnice.

  1. Perfekcionisti

Zahtijevaju da određeni kriteriji oko izgleda i serviranja hrane budu zadovoljeni i ne vole da m se hrana previše dira rukama, mijesi itd.

  1. Izbirljivci koji reagiraju na određeno ponašanje

To je tip djece kojima se hrana uvijem mora pripremiti i servirati na točno određeni način. Na primjer, korica kruha uvijek mora biti skinuta, banana uvijek mora biti izrezana na kolutiće…

Iako znanstvenici još nisu došli do točne spoznaje kako riješiti probleme malih izbirljivaca, ipak nude neke savjete vezane uz svako problematično ponašanje. Ako dijete na primjer ne voli miješanje različite hrane pokažite mu svaki sastojak prilikom serviranja i naravno, servirajte u malim grupicama.

Dakle, zaboravite a rižoto – riža s jedne strane, piletina s druge, povrće s treće. Pokušajte, naravno bez diranja i miješanja hrane ukomponirati djetetu na tanjuru one sastojke koje voli i one koje ne voli.

Poanta je da djeca ne moraju pojesti ono što ne vole, ali barem bi to trebali probati. Jedna od znanstvenica koje su surađivale na studiji savjetuje također da djeci treba neku namirnicu ponuditi čak 10 puta prije nego je prihvate,  a mnogi roditelji, prema njezinim saznanjima, odustanu puno prije te brojke.

foto: Clay Bitner

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.