Novosti i događanja

Bolnica za medvjediće, mjesto gdje će se dijete osloboditi od odlaska doktoru i zubaru

U sklopu događaja “Bolnica za medvjediće” djecu će se oslobađati od straha od bijelih kuta ali i educirati o važnosti zdravlja


Bolnica za medvjediće – Zrinjevac” u organizaciji studenata Medicinskog fakulteta održat će se 19. i 20. svibnja kod paviljona na Zrinjevcu, i trajati od 9 do 19 sati. 

– Pripremili smo dvodnevni događaj usmjeren prvenstveno djeci predškolskog uzrasta i njihovim roditeljima i starateljima, kojim želimo djecu osloboditi straha od liječnika i bijelih kuta općenito, omogućiti im da kroz igru prođu sve korake u procesu liječenja, ali ih i educirati o zdravlju, higijeni i ljudskom organizmu na zanimljiv i pristupačan način – kazali su organizatori.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Bolnica za medvjediće koja se već tradicionalno održava na Zrinjevcu, mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti.

– Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s projektom Zubić studenata Stomatološkog fakulteta, te projektom Sapunčić studenata Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta pripremili smo radionice o pravilnom pranju ruku i zuba, čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi. Osim navedenih, radionice će organizirati studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, smjer Rehabilitacija te studenti- članovi sekcija za neuroznanost, prvu pomoć i pravilnu prehranu Medicinskog fakulteta u Zagrebu – kazali su organizatori.

Subota 19.5.

10 – 12: Mozak – imaš ga, a ne vidiš

14 – 16: Osvješćivanje najmlađih o njihovim vršnjacima s poteškoćama

16 – 18: Šubi dubi, medu bole zubi

16 – 18: Živjeti zdravo – volonteri u parku

17 – 19: Zdravo jedem i zdravo rastem

 

Nedjelja 20.5

10 – 12: Sekunde koje život znače, hitna stanja kod djece

14 – 16: Čiste ruke bez po muke

16 – 19: Šubi dubi, medu bole zubi

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.