Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Bolje je pušiti tijekom dojenja nego hraniti dijete umjetnom hranom

Pušiti tijekom dojenja je bolje nego naglo ostaviti cigarete ili se odreći dojenja

Smijem li pušiti tijekom dojenja, koliko je to u stvari štetno za bebu, pitale su majke koje puše svoje liječnike. Potom su isto pitanje pokrenule u jednoj mamećoj grupi na društvenim mrežama, gdje se rasprela živahna rasprava.

Pušenje je štetno i nije dobra navika, toga je svaka od njih svjesna. No, prekinuti nije lako. One koje nisu prestale pušiti u trudnoći, najvjerojatnije cigaretu nisu ostavile ni po rođenju djeteta i početku dojenja.

Koliko je štetno naglo prestati ili ne prestati uopće, ostaviti se dojenja kao takvog ili davati djetetu umjetnu hranu…e pa, svatko o tome ima svoju teoriju.

-Jako sam smanjila pušenje u trudnoći i nastavila sam istim tempom tijekom dojenja. Svi imaju neko svoje mišljenje, no na kraju, nikoga se ne tiče koliko ja pušim! Liječnik mi je savjetovao da je puno bolje smanjiti pušenje nego naglo prestati jer bi to bio šok za mene i bebu – napisala je tijekom rasprave Natalie.

Dodala je da kada ide dojiti uvijek “prebaci nešto” preko sebe da sakrije miris nikotina, a ruke dobro opere.

Slično su prakticirale i druge mame koje se nisu mogle odreći cigareta.

-Popušila bih, ali čekala bih 90 minuta da nikotin izađe iz mlijeka, pročitala sam da je to dovoljno. Uvijek bih se prije dojenja presvukla u čistu majicu, a pušila sam isključivo vani, na terasi – objasnila je druga mama.

-Liječnik mi je rekao da je sigurno dojiti dijete 45 minuta nakon pušenja. Imam 4 djece, pušila sam tijekom dojenja i svi su zdravi – pohvalila se jedna žena.

-Dojenje uz pušenje je i dalje zdravije nego davati djetetu umjetnu hranu, zato, žene, ako se dvoumite: nemojte se odreći dojenja jer se ne možete odreći cigarete. Naravno, u idealnom svijetu žena ne bi uopće pušila, ali ovo nije idealan svijet – poručila je Tamara

-Što sa svi dižu prašinu oko ovoga, ljudi puše od pamtivijeka. Žene doje dok uzimaju kojekakve lijekove jer su im rekli da je sigurno uzimati ih i dojiti. Ali tko zna je li sigurno – razmišlja jedna mama.

Nekoliko žena nadovezalo se spominjući još nekoliko puta kako je sve bolje nego davati umjetnu hranu, naravno, ako se pritom poduzmu sve mjere opreza i ako se puši isključivo izvan kuće. No, neke se ipak nisu mogle složiti s tim.

-Žao mi je, ali smatram da se tijekom trudnoće i dojenja ne bi trebalo pušiti. To je jako toksično za bebu – napisala je jedna mama.

-Nikako ne pušiti blizu djeteta! Pušenje povećava rizik od SIDS-a, a da ne govorim o drugim respiratornim bolestima. Kada smo postali roditelji, natjerala sam partnera da prestane pušiti kako bi mogao dijeliti isti krevet s bebom. Uspio je – povalila je druga mama svog supruga.

-Moja mama je dojila mene i pušila. Cijeli se život borim s astmom, a s vremena na vrijeme sam u djetinjstvu i hospitalizirana zbog toga. Mrzila sam to. Znam d anije lako, ali to je najbolji dar koji možete podariti svom djetetu – zdravlje, zdrav život – savjetovala je još jedna sudionica rasprave.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.