Istaknute teme Odgoj

Bliski roditeljski odnosi danas, mogu pomoći djeci u fazi adolescencije

roditeljski odnosi

Otvoreni i bliski roditeljski odnosi temelj su zdravijeg života

Bliski roditeljski odnos građen kroz godine može uvelike djeci olakšati prolazak kroz zahtjevnu adolescentsku fazu, pokazuju istraživanja.

Djeca odrasla njegujući takve odnose otvorenija su za razgovor s roditeljima, bolje komuniciraju, a manja je i vjerojatnost da će se povlačiti u sebe te patiti od depresije ili manjka samopouzdanja.

Istraživači su otkrili da kada djeca odrastaju uz majčinu i očevu podršku bolje se emocionalno i fizički osjećaju kroz tinejdžersku fazu te znatno bolje od onih tinejdžera koji ne odrastaju u sličnim kućanstvima.

Ova studija, objavljena u “Dnevniku obiteljske psihologije” otkriva da je “intimnost između roditelja i mladih”, koja ima emocionalno snažnu vezu, ključ za smanjenje učestalosti u kojoj djeca imaju problema sa samopoštovanjem, depresivnim epizodama te probleme s težinom.

Kako bi utvrdili kako majke i očevi izravno utječu na emocionalnu i fizičku dobrobit svoje djece, istraživači su prikupili podatke od gotovo 400 sudionika iz više od 200 obitelji s dva roditelja.

Podaci su prikupljani kroz tri vremenske etape, počevši od one kada su ispitanici imali 12 godina, do završne kada su imali 20. Upitnik se pak sastojao od pitanja poput “koliko ste bliski sa svojim djetetom” te zatim postoje li kod djeteta znaci depresije, problemi sa samopoštovanjem ili pak zabrinutost oko fizičke težine.

Podaci su prikupljani kroz više vremenskih razdoblja jer se kroz godine i životne faze odnos djeteta s pojedinim roditeljem itekako mijenjao.

Kad su svi podaci pregledani, istraživači su otkrili da majke i očevi različito utječu na svoju djecu tijekom adolescencije.

Tako na primjer, ako su djeca bila bliska sa svojim očevima, manje je vjerojatno da će tijekom cijele adolescencije patiti od depresivnih osjećaja. Kad su pak bili bliski s majkama, osjećaj depresije ponekad bi se pojavio, ali tek sredinom adolescencije.

Očevi su imali i znatan utjecaj i kad su u pitanju problemi s težinom, pa su tako djevojčice bliske s njima tijekom tinejdžerskih godina imale manjih problema s težinom od onih koje nisu njegovale dobar odnos s tatama. Majke su pak imale utjecaj samo na sinove i to tijekom faze rane adolescencije.

Studijom se naposljetku došlo do zaključka da su i majčinski i očinski odnosi važni za oba spola djece dok se kreću kroz adolescentske vode. Imajući blizak odnos s roditeljima, tinejdžeri postaju sigurniji u sebe, te imaju pozitivniji pogled na život. Kao rezultat čvrsto izgrađenih temelja, oni to kasnije u životu mogu prenijeti i svojoj djeci.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.