Istaknute teme Odgoj

Blagdanska rastrošnost: Je li u redu djecu za Božić ‘razmaziti’ poklonima?

334270207_96c1178554_b

Blagdanska rastrošnost svojstvena je mnogim roditeljima


Jeste li vi od onih roditelja kojima rastrošnost u vrijeme blagdana nije stran pojam? Odlučili ste cijeli prostor ispod božićnog drvca ispuniti darovima za svoje potomke? I ne osjećate grižnju savjest što ste usput potrošili zavidnu količinu novaca?  Ima li pak u vašoj okolini onih koji će vas na to ljubazno i dobronamjerno podsjetiti?

Evo što je mama blogerica, Lyz Lenz napisala o tome, nazvavši svoj tekst „Zašto svojoj djeci kupujem puno poklona za Božić“.

-Cijele godine govorim ne. Ne možeš dobiti ovo, ne možeš dobiti ono. Ovu igračku ne možeš danas dobiti. Mojoj kćerki Ellis sviđa se sve u trgovini, sve je ružičasto, blještavo i divno. Teško mi je gledati kako ju odbijam dok joj oči postaju sve veće i veće. Stalno joj objašnjavam kako naše novce trošimo na druge stvari – započela je Lyz svoju priču.

Ellis je, kaže, dobro dijete koje ne plače zbog toga i nema ispade bijesa. Njenoj mami često dođe da ju podigne do najsjajnije igračke i kaže joj „Naravno da ju možeš dobiti! Možeš dobiti sve što poželiš“.

Ali ne radi to, jer ne želi da njezina kćer odraste misleći kako ima pravo na sve što ugleda i upre prstom. Koliko god želi reći „da“, Lyz cijele godine s mukom i tugom, čvrsto govori „ne“.

Zato Božić vidi kao vrijeme kada se govori „da“.

-Cijelu godinu zabranjujem, objašnjavam da se igračke ne kupuju tek tako, samo zato što je utorak. Cijelu godinu potičem Ellis da bude zadovoljna onime što ima pred sobom. Da poklanja drugima. Najteže je kad joj moram objasniti da kupujemo poklon nekom prijatelju, ali da ona ne može ništa dobiti. No, kada dođe Božić, mogu napokon govoriti ‘da’. Mogu ostvariti njene malene snove o princezama i ružičastim ponijima. I tako imam jako malo vremena dok njezini snovi ne postanu puno kompliciraniji – ispričala je Lyz.

2135841707_3b4929b6a0_z

Za prvi Božić svoje kćeri nije namjeravala ništa kupiti jer je bila mala i nije razumjela što znači darivanje. Na kraju je ipak završila s 20 sitnih poklona “uhvaćenima” na rasprodajama,  Jednostavno je željela blagdansko vrijeme sebi i kćeri učini zabavnim. Za drugi je Božić, odredila budžet i odlučila ga maksimalno iskoristiti te zbog toga uopće ne žali.

U kulturi u kojoj vlada konzumerizam, vjeruje Lyz, ljudi rijetko zaborave da su pokloni u stvari znak darežljivosti jer djeci pokloni ne znače ništa više od puke radosti. Odrasli to jednostavno zaborave jer su njihovi snovi s vremenom postali puno kompliciraniji.

Ove godine, Lyz će si dati oduška i svojim će poklonima pokušati pokazati da je cijele godine pažljivo slušala i da zna što njezina kćer želi dobiti. Jednako tako, uključila je malenu u kupnju i pakiranje darova za neke druge ukućane, kako bi i sama od malih nogu spoznala radost darivanja.

„Znam da branim konzumerizam i razmaženost na neki način, ali to je samo na jedan dan! 26. prosinca opet postajem stara ja koja stalno govori ‘ne’. Opet ću biti roditelj. Ali na jedan dan želim povući kočnicu jer će moja kćer u budućnosti morati naučiti sve o problemima odraslih, a sada samo želim da nauči da postoji magija“, poručila je.

Pokloni koje će Ellis dobiti, nastavlja, nisu nagrada za dobru godinu, dobro ponašanje, nisu ničim zasluženi ili nešto posebno opravdani. Lyz ih daje na način kako želi da ih i njezina kćer jednom nauči davati – velikodušno i bez ikakvih očekivanja.

„Moja obitelj nije uvijek imala puno novaca kada sam ja bila mala, ali su se na svoj način potrudili da mi Božić učine čarobnim. Isto to želim za svoju kćer, iako smo mi danas više privilegirani i možemo si to dopustiti. Nadam se da će moja kćer jednoga dana shvatiti to, ali sada je još mala i samo treba uživati“, objasnila je Lyz, sretna što će Ellis na božićno jutro među ostalim iznenaditi princezinim dvorcem kojim će se sigurno igrati cijeli dan.

Foto: Mandy Jansen/Aaron Schaub

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.