Novosti i događanja

Bitka kod Samobora – uz grmljavinu topova sukobit će se 100-tinjak vitezova u oklopima

Atraktivna “Bitka kod Samobora” održati će se u nedjelju, 8. ožujka na Vugrinščaku, a organizatori najavljuju da će biti još zanimljivija te da će biti manje koreografiranih detalja, a više stvarne borbe.

Osim same borbe, “Bitka kod Samobora” ponudit će posjetiteljima i radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesača

U povijesnoj su se bitci dvije vojske, Vitovčeva i Banićeva, sukobile na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen.

Posjetitelji će i ove godine imati priliku vidjeti dio stvarnih borbi između dvije vojske i vitezova, nakon čega će se bitka nastaviti uz uobičajenu koreografiju i poznat ishod, uz grmljavinu topova i kubura iz dva suprotstavljena tabora.

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem već tradicionalnog srednjovjekovnog sajma na kojem će majstori predstaviti svoje proizvode: klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, viteškom opremom od kože te raznim drugim srednjovjekovnim predmetima, uz radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesača.

Uz srednjovjekovni sajam i viteške tabore, bitku će oko 15 sati uprizoriti vitezovi, kopljanici, kuburaši, mušketiri i topnici raznih viteških udruga. Na događanju sudjeluje oko 400 sudionika, među kojima je 100-tinjak vitezova u oklopima.

Foto: Turistička zajednica grada Samobora

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.