Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Biste li ostavili dijete da prespava kod novih školskih prijatelja iako niste upoznali roditelje?

Ako dijete namjeravate pustiti da prespava, ne treba vam biti neugodno postavljati pitanja drugim roditeljima

Vaše dijete krenulo je u prvi razred ili upoznalo nove prijatelje. Uskoro je vaše dijete dobilo poziv da prespava kod novog prijatelja no vi uopće nemate pojma tko su njegovi roditelji. Jesu li ¨normalni¨, brižni, hoće li dovoljno paziti na vašu djecu…

Sigurno je vaše dijete i ranije ponekad prespavalo kod baka i djedova, bratića i sestrična ili kod djece vaših prijatelja. No, sada je riječ o potpunim strancima s kojima imate doticaj samo preko djece. Što učiniti?

Pristati jer vam je stalo da se dijete druži i ne želite kvariti novo prijateljstvo? Ispričati se da imate drugih obveza ili jednostavno priznati da se ne osjećate ugodno da vam dijete spava u kući kod ljudi koje još niste upoznali?

Evo što su neki od roditelja ispričali:

-Nisam se osjećala dobro da pošaljem sedmogodišnju djevojčicu da prespava kod prijateljice jer s njezinim roditeljima gotovo da nisam progovorila niti riječ. Tatu sam vidjela nekoliko puta u školi, a mamu uopće nisam upoznala i smatram da je ostanak na spavanju previše. Za početak bi pristala na igru od nekoliko sati no cijelu noć, to je previše – kazala je jedna od mama.

Druga je mama kazala kako je od mame od prijateljice dobila poruku na WhatsApp da će na spavanju biti još dvije prijateljice i da u bilo kojem trenutku mogu pitati kako su cure.

Jedan tata jasno je kazao kako ne dolazi u obzir pustiti dijete na spavanje u kuću stranaca bez obzira na bliskost djece. Tata je kazao kako bi bilo normalno od roditelja koji pozivaju tuđu djecu da pozovu i roditelje barem na piće kako bi se upoznali i kako bi im pokazali gdje će djeca boraviti.

-Takvo što normalno je za stariju djecu ili tek kada se upoznaju i djeca i roditelji. Ja sam uspostavio solidan odnos s nekoliko roditelja u vrtiću, znam čime se bave i gdje žive. Iako ne bih ni kod njih pustio dijete na spavanje bez da i sam uđem u njihov stan barem imam nekakvo osnovno povjerenje u njih i ne bih na prvu odbio ostanak na spavanju – ispričao je tata.

foto: Pawel Loj

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.