Novosti i događanja Zdravlje i sigurnost

Besplatno obavite pregled madeža i zaštitite sebe i djecu prije dolaska ljetnog sunca

Uz pregled madeža, za djecu su osigurane i edukativne radionice kako se moraju štititi od sunca


U nedjelju od 10 do 18 sati na Europskom trgu održat će se kampanja Djeluj sada!, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma. U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice obaviti pregled madeža i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja. Također će biti osigurane i edukativne radionice za djecu na kojima će mališani moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca.

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju).

Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži (sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom (zaštitne kreme, zaštitna odjeća, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu od 10.00-16.00 sati.

Kampanju Djeluj sada! kojom se želi informirati građane o štetnosti izlaganja kože suncu organiziraju Gradski ured za zdravstvo i Udruga Zdravi pod suncem u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti te Klinikom za tumore KBC Sestre milosrdnice, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva, Klinikom za dermatovenerologiju KBC Zagreb, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

Radi što šire edukacije građana, Grad Zagreb još je 2014. na osam lokacija (ŠRC Jarun, park Bundek, Savski nasip, izlozi Gradskih ljekarni Zagreba na pet lokacija) postavio uređaje za mjerenje UV indeksa koji ujedno podsjećaju građane na važnost zaštite kože od sunca.

Osim što prikazuju trenutačni UV indeks, uređaji sugeriraju i odgovarajući faktor zaštite od sunca. Ove godine u suradnji s udrugom Zdravi pod suncem mjerači će se postaviti i uz gradske bazene na ŠRC Šalata, Utrine i Mladost.

Grad Zagreb sustavno radi na edukaciji svojih građana, pa tako ove godine po 11. put zaredom organiziramo ovaj projekt s ciljem informiranja građana. Svake se godine na ovu akciju odazove više od tisuću građana, što je odličan uspjeh, naglasio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik GU za zdravstvo. 

Predsjednica Udruge Zdravi pod suncem Sanja Poduje kazala je da je u 2015. bilo ukupno 649 oboljelih od melanoma što je u usporedbi s prethodnom godinom porast od 10%.

– Uočava se također znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015, bilo čak 362, za razliku od prethodne godine kada je oboljelo njih 305. Posebno su zabrinjavajući podatci da je melanom već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih – navela je Poduje.

foto:  alli

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.