Novosti i događanja

Besplatni udžbenici zagrebačkim školarcima ali i u Gunji, Velikom Trgovišću…

Besplatni udžbenici dočekat će školarce u svih 123 osnovne  i 83 srednje škole


Početkom rujna zagrebačke osnovnoškolce i srednjoškolce na klupama će dočekati besplatni udžbenici i to u svih 123 osnovne škole (108 redovnih osnovnih škola, četiri škole za učenike s teškoćama u razvoju, osam privatnih škola, te tri ustanove u sustavu socijalne skrbi) i 83 srednje škole (20 gimnazija, 35 strukovnih škola, 1 umjetnička škola, 1 ustanova za učenike s teškoćama u razvoju, 19 privatnih srednjih škola, 4 vjerske škole i 3 ustanove u sustavu socijalne skrbi). Za nabavku udžbeninika osigurano je 40 milijuna kuna koliko će novca uštedjeti roditelji koji neće morati sami snositi njihovu nabavku.

No, osim zagrepčana, besplatne će udžbenike kao poklon Zagrepčana dobiti i stanovnici siromašnijih općina diljem Hrvatske čiji su se predstavnici za pomoć obratili Zagrebu. Tako će besplatne knjige dobiti u općinama Drenovci, Gunja, Vrbanja, Veliko Trgovišće i Općine Preseka.

U Preseki će knjige dobiti učenici  I.OŠ Vrbovec, a za njih će se utrošiti oko 34 tisuće kuna. Udžbenike će dobiti i 306 učenika Osnovne škole Veliko Trgovišće s pripadajućim područnim školama Dubrovčan i Strmecu vrijednosti 298.447 kuna.

Učenice i učenici iz Osnovne škole Mare Švel- Gamiršek i Osnovne škole Josip Kozarac s pripadajućom područnom školom Strošinci iz Vrbanje također će dobiti udžbenike iz Zagreba. Naime, zbog izvanrednih okolnosti i iznimno velikih potreba općine Vrbanja nastalih kao posljedica poplave 2014. godine, na inicijativu gradonačelnika Grada Zagreba, osiguran je novac za kupnju potrebnog dijela udžbenika i pripadajućih obveznih nastavnih sredstava za potrebe školovanja osnovnoškolaca područja općine Vrbanja. Riječ je o 248 učenika kojima će se kupiti knjige vrijedne 121.193 kuna.

Iz istih razloga odobrena je i donacija za udžbenike za Općinu Gunju. Tako će knjige dobiti 247 učenika Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića i pripadajuće područne škole Rajevo Selo te 104 srednjoškolaca s područja općine Gunja. Za knjige za osnovnoškolce donirat će se 128.124 kuna, a 48.920, kuna dat će se za srednjoškolske radne materijale.

Knjige će dobiti i 367 učenika osnovnih škola Općine Drenovci vrijedne 145.064 kuna.  Riječ je o učenicima osnovnih škola Ivan Meštrović iz Drenovaca, Davorin Trstenjak iz Posavskih Podgajaca i Ivan Filipović iz Račinovaca s pripadajućom područnom školom Đurići te Oš Antun i Stjepan Radić s pripadajućom područnom školom Antun i Stjepan Radić.

foto: Zagreb.hr

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.