Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Beč zabranjuje opasne pse nakon što je rotvajler izgrizao dijete na smrt. Trebamo li poduzeti isto prije tragedije?

Opasne pse vlasnici bi trebali držati na uzici, a trebali bi imati i brnjice


Nakon smrtonosnog napada rotvajlera na dijete u jednom bečkom naselju, u Grad su odlučili prvo pooštriti pravila, a potom i zabraniti držati opasne pse na području grada. Nakon nedavnog napada Pit bulla na ženu pored Varaždina ali i ranijih negativnih iskustava Zagrepčana, pitamo se trebamo li  se i sami ugledati na Beč prije tragedije.

Naime, bezbroj je primjera neodgovornih vlasnika opasnih pasmina koji ih šetaju bez brnjice (što je gradskom odlukom obvezno) ali i bez lajne i prava je sreća da nema više tragičnih primjera. U Beču je ovaj tragičan slučaj bio prekretnica da se ionako strogi pravilnik dodatno postroži kako bi se u budućnosti izbjegle tragedije.

Uvedene su jače novčane kazne, dodatne obuke za pse, a oni će se vlasniku oduzimati ako napadne i ugrize čovjeka. Također su postroženi postojeći uvjeti za dobivanje dozvole za držanje opasnih pasmina i pasa koji nisu kategorizirani kao opasni ali grizu, a nakon prijelaznog razdoblja od godine dana na snagu će stupiti i potpuna zabrana uzgoja opasnih pasmina na području grada Beča.

U bečkim se vrtićima i školama od rane dobi uči djecu kako se ophoditi prema psima i ponašati u njihovoj blizini.

Od 2010. godine u Beču vlasnici opasnih pasmina moraju da prođu određene kontrole. Prilikom sastavljanja popisa opasnih pasmina, stručnjaci su razmotrili učestalost napada i snage ugriza.

Na listi opasnih pasa, odnosno potencijalno opasnih su: stafordšir bul terijer, američki stafordšir terijer, napuljski mastif, španski i argentinski mastif, brazilski pas, bulmastif, japanski pas tosa inu, pitbul terijer, rotvajler.

Ispitivanje kojim se dokazuje da vlasnici stariji od 16 godina svog psa imaju pod kontrolom se vrši svake dvije godine. Kontrolu je od uvođenja prošlo 6.576 vlasnika, a broj ugriza se za tri godine smanjio za 63 posto. Krajem 2017. godine u Beču je registrirano 55.581 pasa od kojih je 6% ili 3.300 opasnih pasmina.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.