Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Bebe se guše jantarnim ogrlicama, ali roditelji se oglušuju na upozorenja

jantarnim ogrlicama
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/top-doctors-warn-parents-choking-13841995

Jantarnim ogrlicama navodno se može poboljšati čak i imunološki sustav, tvrde njihovi korisnici

Roditelji, pripazite na jantarne ogrlice, savjetuju pedijatri diljem Velike Britanije i SAD-a, uznemireni činjenicom da sve više roditelja svojim bebama stavljaju ogrlice od jantara, drveta, silikona, pa čak i mramornih klikera oko vrata.

Američka agencija za zdravlje upozorila je na smrt 18 mjesečne bebe kojoj se ogrlica tijekom spavanja previše zategnula oko vrata i doslovno ju zadavila, no istaknula je i mnoge druge tragične slučajeve gdje su se bebe ugušile kuglicama s ogrlice ili su pak teško ozlijeđene i jedva spašene.

No, unatoč svim upozorenjima od strane struke, čini se da su jantarne ogrlice, kao i one za žvakanje, pravi hit među roditeljima. Na Amazonu, koji u Veliku Britaniju dostavlja bez naknade, prodaju se po cijeni od 15 dolara, prenijeli su iz britanskog Mirrora te su roditeljima tako još dostupnije.

Pedijatri pak napominju kako na pregledima vide jako velik broj djece koja ih nose.

Zašto je ta ogrlica tako popularna unatoč sigurnosnim upozorenjima? Navodno, kuglice jantara otpuštaju određena ulja koja maju umirujući efekt na bebine desni kada ju žvače. No, većina liječnika odbacuje ovakve navode i smatraju grlicu potencijalnim “ubojicom” koji treba biti podalje od dječjih vratova.

Doktorica Lucy Grain, pedijatrica iz britanske bolnice Great Weston izjavila je kako je “uhvati anksioznost” kada god ugleda dijete s jantarnom ogrlicom te je nemalo puta upozorila roditelje i prenijela im svoju zabrinutost.

No, roditelji koji zagovaraju nošenje ogrlice uvijek imaju svoje objašnjenje. Vjeruju kako su uzroci davljenja “bapska naklapanja” te su tvrde kako im ona iznimno pomaže kada dijete pati od nadraženih desni, zahvaljujući jantarnoj kiselini koja se otpušta zbog zagrijavanja koje nastaje u dodiru s bebinom kožom.

No, navode se još neka njezin čudotvorna djelovanja, na primjer da stimulira štitnu žlijezdu te na taj način smanjuje slinjenje te poboljšava sposobnost imunološkog sustava da smanji upale u ušima, grlu, želucu i dišnom sustavu.

No, doktorica Grain ovu mogućnost ne smatra biološki prihvatljivom. Umjesto ogrlice, roditeljima uvijek savjetuje korištenje drugih prihvatljivijih žvakalica, poput gumenih ringova koji su preveliki da bi stali u bebina usta.

Prema doktoru Andrewu Wellu, svjetski poznatom lideru i pioniru na polju integrativne medicine, korištenje takvih ogrlica nije podržano od strane moderne znanosti.

Niti mnogi drugi liječnici ne nalaze opravdanje za nošenje ogrlicu te smatraju ako ih djeca već i nose, da svakako u tim trenucima trebaju biti pod nadzorom, a nikako ogrlicu imati dok spavaju.

Ako već svome djetetu stavljate jantarnu ili sličnu ogrlicu, pedijatri savjetuju da ju omotate oko ručnog zgloba ili gležanja, a ne oko djetetova vrata. Nadalje, uklonite ju kada god vam dijete nije na oku i svakako kada ide na dnevni ili noćni počinak. Također, apeliraju na roditelje da pokušaju pronaći neki alternativni način smirivanja djetetovih desni uslijed izbijanja zubića.

Neke od njih su masaža desni gumenom četkicom, zaleđena duda varalica, razni umirujući gelovi, silikonske i gumene igračke.

foto: Amazon

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.