Novosti i događanja

Bandić izborio: udžbenici od sljedeće godine besplatni školarcima u cijeloj Hrvatskoj

Besplatni udžbenici već u rujnu 2019. trebali bi dočekati učenike na klupama svih škola

Svi učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske od jeseni će dobivati besplatne udžbenike. Tako će nakon kraćeg perioda 90-ih kada je ministrica obrazovanja bila Ljilja Vokić, skupi teret napokon preći s roditelja na političare koji će se morati pobrinuti pronaći oko 300 milijuna kuća u državnom proračunu kako bi učenike školske knjige dočekale na klupama već u rujnu 2019.

Nema sumnje da će ovu odluku pozdraviti roditelji diljem Hrvatske, a zaslugu za ovakvu Vladinu odluku (koja još  službeno mora biti usvojena i u Saboru) nosi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je naime preko svojih zastupnika u Saboru uvjetovao izglasavanje proračuna za 2019. unošenjem i stavke besplatnih udžbenika što je u Zagrebu praksa već duži niz godina i u osnovnim i srednjim školama. Njegov uvjet Vlada je jučer i prihvatila donijevši odluku na izvanrednoj telefonskoj sjednici.

U odluci piše da “Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala.”

Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna bit će vlasništvo škole, a način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala propisat će naknadno nadležni ministar.

Iz Vlade su kazali da su uvažili amandman Bandićevaca iz razloga što je važno osigurati stabilan i održiv sustav na način da su udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnoga proračuna u vlasništvu škole, odnosno da ih učenici nakon korištenja vraćaju u školu.

foto: Zagreb.hr

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.