Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Australija želi da Facebook zatraži roditeljski pristanak za maloljetne korisnike

roditeljski pristanak

Za sve mlađe od 16 trebat će roditeljski pristanak da postanu “članom” društvene mreže

Australija bi uskoro mogla zatražiti roditeljski pristanak od Facebooka, ali i ostalih društvenih mreža da prilikom registracije maloljetnika zatraže roditeljski pristanak.

Sigurnost na društvenim mrežama jedna je od važnijih stavki u toj zemlji, a pokazalo se kako one ni malo pozitivno ne utječu na tinejdžere i mlađu populaciju koja ih koristi. Australci su zato odlučili iskoristiti i pravne korake kako bi zaštitili najranjivije društvene skupine.

Pod predloženim stoji da se djeca mlađa od 16 godina ne bi mogla prijaviti na Facebook, Instagram i slične društvene mreže bez da to odobre i njihovi roditelji. U slučaju da neka od društvenih mreža prekrši to pravilo, bila bi kažnjena s 10 milijuna australskih dolara!

Ovaj prijedlog zakona sastavljen je ovog tjedna s ciljem da se zaštite svi Australci na društvenim mrežama. Prema izjavi australskih vlasti, želja im je da se u digitalno doba također poštuju neka pravila ponašanja.

No, svi znamo da je pravila lako zaobići. U kućicu s dobi jednostavno napišete godinu života koja je potrebna da sami napravite profil.

Kako će to Australci kontrolirati, ne zna se, ali kažu da će tražiti od društvenih mreža da učine sve što je u njihovoj moći kako bi utvrdili točnu dob prijavljene osobe.

Možda se sve ovo čini po malo strogo, no stvar se pokrenula nakon što je nedavno jedan zviždač, bivši zaposlenik Facebooka, obznanio da će tvrtka dopustiti i štetne i uvredljive sadržaje, ako će joj to donijeti neku materijalnu korist.

Australski je pak ministar zdravstva izjavio kako je mentalno zdravlje mladih u njihovoj zemlji bilo poprilično zabrinjavajuće i prije očetka pandemije korona virusa, a sada je na još gorem nivou. Zato su se odlučili intervenirati te smatraju kako su društvene mreže odličan početak. One, vjeruju, u velikoj mjeri utječu na to kako se djeca i mladi vide, s kim se uspoređuju i kakvo će im biti samopouzdanje.

Ovo nije prvi put da australske vlasti reagiraju na rad društvenih mreža i smatraj use jednim od svjetskih lidera po pitanju uspostavljanja sigurnosti djece i mladih, najranjivijih skupina korisnika tih sadržaja.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.