Blog Mamina posla Istaknute teme Putoteka

Atrakcija koju u Beču ne smijete propustiti – Zoološki vrt

Zoološki vrt u Beču ima preko 700 životinjskih vrsta

Jeste li znali da je upravo ovaj zoološki vrt najstariji na svijetu, a proglašen je i najboljim u Europi pet puta za redom. I, stvarno opravdava svoju titulu. Bila sam prije dosta godina u berlinskom zoološkom vrtu i isto je stvarno poseban, ali ovaj bečki nas je doslovno oborio s nogu.

Dakle, s nogu smo oboreni i zbog velike površine koju smo trebali prehodati, ali i zbog životinja i atrakcija koje se tamo nude. Ako želite baš detaljno sve pregledati, a možda sjesti i na kavu i langoš ili nešto slično, te će vam se djeca poigrati i u parku, računajte da će vam trebati i do šest sati. S obzirom da je ulaznica za odraslu osobu nemalih 20 eura, a za dijete 10 (klinci ispod 6 godina su gratis!), onda ćete i željeti što dulje vremena provesti tamo i opravdati taj iznos. No, cjelodnevni boravak možda i je najbolja opcija.

Dakle, Zoo se nalazi blizu svima nam poznatog Schönbrunna i ima nekoliko ulaza. Mi smo ušli na ulaz Tirolergarten i tamo se nalazi i parking solidne veličine koji je besplatan. Mjesto se lakše nađe u jutarnjim satima, mi smo došli već nešto prije 10.

Na tom ulazu se nalazi i neka Tirolska kuća u kojoj možete kupiti njihove proizvode, sjesti, nešto popiti, a unutar kuće možete vidjeti i pomaziti ovce, koze…

Ne znam kako je na drugim ulazima, ali ovdje se mogu kupiti i razni zoo suveniri.

Također, ono što je dobro za roditelje male djece je to da možete unajmili kolica kojima ih možete vući kroz golemi vrt, ali ono što nije dobro, barem za nas je da morate ostaviti neku identifikacijsku ispravu i onda opet izaći na isti ulaz na povratku. Kod našeg ulaza nije bilo mogućnosti uzimanja kolica, a bilo nam ih je nezgodno uzeti na drugom kraju i onda ih opet tamo vraćati nakon što bismo otišli u potpuno drugom smjeru.

Ono što je pak jako dobro, osim cjelokupne životinjske postave jer da se na svakom uglu nalazi neki kafić gdje se može sjesti, naručiti hrana ili piće.

Svako malo ćete naletjeti i na wc, a u sklopu svakoga se nalaze i stolovi za previjanje beba. Na nekoliko punktova moguće je natočiti pitku vodu, a postoje i četiri dječja parka.

Na ulazu također dobijete plan Zoološkog i ovo sve vam je jasno označeno.

Nas su se najviše dojmile životinje kojih nema u našem domaćem, zagrebačkom zoološkom vrtu. Slonovi kojih nema već dugih niz godina, a kojih ovdje imate prilike vidjeti cijelo krdo. Taman netom što smo mi otišli, slonova obitelj dobila je još jedno pojačanje i rodio im se mali slonić.

Divno je bilo vidjeti i žirafe te potom i pingvine kojih je bilo na desetke i koji su izvodili prave vratolomije u vodi.

Prava poslastica za djecu bile su i pande, koale, no najviše su ih se dojmile spilja u kojoj su u potpunom mraku oko nas slobodno letjeli šišmiši.

Potom ne smijem propustiti spomenuti prašumu, u koju kada uđete osjećate se kao da ste ušli u neki drugi svijet. Zapuhne vas tropska sparina, čudni mirisi vlage i tropskog bilja, a oko vas slobodno skakuću majmuni i lete ptice.

Ako ste ljubitelji morskih bića i dubina, veliki akvarij od 80 0000 litara sigurno će vas oduševiti, kao i jata riba te koralji koji obitavaju u njemu. akvarij je pak tunelom od stakla koji oponaša poplavno dno amazonske šume povezan s terarijem koji vas vodi u jedan drugi svijet. Svijet žaba, zmija, guštera i mrava.

Insektarium je još jedno zgodno mjesto za djecu, jer se mnoga od njih zabavljaju tražeći skrivene insekte koji veselo gmižu svuda naokolo.

Što vas još očekuje? Svijet polarnog medvjeda, kuća velike mačke, kuća nosoroga, klokani, svima zabavni majmuni svih vrsta, boja i veličina, kuća ptica, kavezi s lešinarima kroz koje možete prošetati i razne druge situacije u kojima ćete se naći u interakciji sa životinjama koje niste mogli niti zamisliti. Ne ponosi se uzaludno bečki zoološki s preko 700 različitih životinjskih vrsta.

Na njihovim internetskim stranicama www.zooviena.at možete pogledati i vrijeme hranjenja pojedinih životinja pa prisustvovati i tim dodatnim atrakcijama.

Kada drugi put dođemo u Beč, ovo će sigurno nanovo biti jedna od naših postaja, samo ćemo si za nju uzeti još više vremena. Ako pak razmišljate je li vrijedno ili nije tih novaca – imajte na umu da je skupo, ali definitivno i vrijedno. Želite li uz ulaznicu nešto i uštedjeti, ponesite si neke grickalice i sendviče, da ne trošite dodatno kad vas namame miomirisi iz kafića.

I što još reći osim – uživajte!

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.