Istaknute teme Za roditelje

Ankete otkrile: Muževi izazivaju više stresa nego djeca

 muževi izazivaju više stresa

Osim što im muževi izazivaju više stresa nego djeca, neke su mame optužile svoje muževe da im otežavaju posao


Budući da je roditeljstvo poziv ali i posao od 0 do 24 sata, sa sobom nosi i velik stres. Od svakodnevne brige što će djeca jesti, obući, kako će se zabaviti i milijun drugih obveza, na roditeljima je i zadataka održavanja kućanstva. Većina ovih poslova najčešće je na mamama pa je jasno da uz tolike obveze dolazi i velik stres. Ništa manji stres nije ni u dane vikenda kada je uz mame doma i tata i kada se očekuje da uskoči oko posla. I  dok s jedne strane muževi mogu biti izvrsna podrška u odgoju i podizanju djece, s druge strane, prema izjavama mama, značajni su čimbenik u svakodnevnom stresu.

Partner ili veliki klinac?

Prema anketi u kojoj su morale navesti razloge stresa, a koju je ispunilo 7000 mama diljem SAD-a, velika većina ocijenila je njihovu ukupnu razinu stresa na nevjerojatnih 8,5 od 10, pri čemu 46 posto majki priznalo da im muževi izazivaju više stresa nego djeca. Mnogo mama je kazalo da se ponekad osjećaju kao da imaju još jedno dijete koje trebaju paziti te da im muževi izazivaju više stresa nego djeca.

Glavni problem kućanski poslovi

Čime im to njihovi muževi izazivaju stres? Mame najviše navode da partneri ne sudjeluju dovoljno u kućanskim poslovima. Sedamdeset pet posto anketiranih majki reklo je kako uvijek osjećaju potrebu da obave većinu kućanskih ali i i roditeljskih poslova jer ne misle da će posao biti učinjen ako se pouzdaju u muževe.

Jedna od pet majki također je rekla da njihovi partneri jednostavno ne pomažu kod kućanskih poslova, a neke su čak optužile svoje muževe da im otežavaju posao.

Koje je rješenje?

Oboje bi trebali razmisliti o svom angažmanu oko odgoja djece i poslovima te izvorima stresa.  Ako su kućanski poslovi krivac za stres, onda postoji rješenje do kojeg morate doći razgovorom. Umjesto podgrijavanja stresa, potrebno je stati na loptu, smanjiti napetost i podijeliti poslove. Iako ih se ne može ignorirati, poslovi, pa i stres oko njihovih obavljanja ili neizvršavanja ipak ne smiju preuzeti dominaciju i uništavati obiteljsku atmosferu.

foto: pixabay.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.