Istaknute teme Odgoj

Alati za ispravljanje djetetova agresivnog ponašanja

Bijes je normalna emocija koju svi osjećaju, ali odrasli definitivno raspolažu s više alata za njegovu kontrolu od djece. Zato djeca često usmjere bijes ka nasilničkom ponašanju. To može biti sve, od bacanja stvari, grizenja do udaranja.

Roditelji su dužni pronaći način za ispravljanje djetetova agresivnog ponašanja

Ako je i vaše dijete sklono ovakvom ponašanju, vi kao roditelj dužni ste mu pomoći kako bi razvilo samodisciplinu i sposobnost da na odgovarajući način izrazi svoje osjećaje. Učinite to na ovih osam načina:

Postavite čvrste granice

Djeci treba objasniti koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije te zašto je to tako. Provjerite jesu li svi koji se brinu o vašem djetetu svjesni pravila koja ste postavili, kao i odgovora koji se koristi ako dođe do agresivnog ponašanja. Djetetu koje udara ili grize treba se prigovoriti odmah da bi razumjelo što je pogriješilo.

Nađite nove načine kako da se vaše dijete nosi s ljutnjom

Potaknite dijete da za izražavanje osjećaja koristi riječi, a ne šake. Pitajte ga što ga je to toliko naljutilo da je odlučilo udariti. Razgovor o temi može pomoći djeci da ih provedete kroz njihov bijes te tako i smirite. Ako dijete pak ne želi razgovarati s vama, prepustite to drugom članu obitelji, a možete upotrijebiti i neku lutku, kućnog ljubimca i slično za sugovornika. 

Naučite dijete samokontroli

Djeca nemaju urođenu sposobnost kontrole. Treba ih naučiti da ne udaraju, udaraju i ne grizu kad god im se sviđa. Djetetu su potrebne roditeljske upute za razvijanje sposobnosti da drži osjećaje pod kontrolom i da razmišlja o svojim postupcima prije nego što nešto i napravi. 

Izbjegavajte poticanje “čvrstine”

U nekim obiteljima agresivnost i snažno ponašanje se čak i potiče i to najčešće kod dječaka. Roditelji najčešće koriste riječi kao “čvrst” i “snažan” kako bi verbalno nagradili dijete. To u nekim situacijama može navesti dijete da udari, gurne ili ugrize, misleći da je to u stvari pravi put za dobivanje roditeljeve pohvale. 

Izbjegavajte odgajanje udaranjem po guzi

Neki će roditelji za kaznu dijete udariti, dok će drugi dati “samo malo po guzi”. Svako dijete koje je bilo izloženo fizičkom kažnjavanju može odrasti vjerujući kako je to pravilan način reakcije na ponašanje koje im se ne sviđa. Fizičko kažnjavanje tako lako može uzrokovati agresiju djeteta prema drugima iz okoline. 

Kontrolirajte vlastitu narav

Neka djeca budu svjedoci sukoba koji je izbio u vašoj kući i nauče kako se stvari rješavaju na miran način, razgovorom, pregovaranjem, dogovorom…Djeca oponašaju odrasle pa tako na njih uvelike utječe kako se vi sami nosite sa svojim bijesom. Razmislite malo što vas smiruje, uvijek se odmaknite od konfliktne situacije i vaše dijete će vas krenuti oponašati te činiti isto.

Kreativni izlaz

Djeca se mogu osloboditi bijesa udarajući jastuk, loptu, oblikujući glinu ili plastelin. Ples, šetnja, bavljenje sportom, sve to može pomoći da se smiri nakupljeni stres ili agresija. Svakako potičite dijete da čini ono što voli i u čemu uživa jer tako će se riješiti bijesa na kreativan način. 

Utješite i pružite nježnost 

Objasnite djetetu da vam je iskreno stalo do toga kako se osjeća, zbog čega, u kakvoj se situaciji nalazi. Vaša blizina može smiriti djecu i dati im osjećaj potpore koji im treba. Također, nikad nemojte podcijeniti snagu zagrljaja, jer svi vole osjetiti se zaštićeno, prihvaćeno i voljeno. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.