Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Ako vaše dijete radi 10 od ovih 20 stvari, znači da ga “odgaja televizija”

televizija

Televizija je neizbježna u dječjim životima, no treba znati podvući granicu


Djeca, često čujemo, provode previše vremena pred televizijom. No, budimo realni, kada roditelj većinu vremena provodi zureći u ekran, dijete će ga, jednako kao i u većini drugih stvari, jednostavno kopirati.

Normalno je da djecu ne možemo zaštititi od televizije i gledanje crtića, no jednako tako, možemo se potruditi da vrijeme pred ekranom bude iznimka, a ne pravilo. I ne samo to. Stručnjaci savjetuju da djecu tijekom gledanja treba i nadzirati jer su sklona “pokupiti” i razni neželjeni sadržaj na koji mogu naići mijenjajući programe. Naime, ako dijete već mora provesti vrijeme pred televizijom, program bi trebao biti prilagođen njegovoj dobi.

Televizija, budimo iskreni, može biti izvrstan izvor zabave i edukacije. Za takav razvoj situacije zaduženi su roditelji. U suprotnom, lako se može dogoditi da vam dijete odgaja upravo ta sprava na zidu ili polici. Ako vaše dijete radi 10 ili više od ovih 20 stvari s popisa, znači da previše gleda tv i da je pod utjecajem programa.

Dijete teško zaspe

Dulje gledanje tv-a prije odlaska u krevet u stvari ne pomaže snu već razbuđuje. Naime, ekran emitira plavo svjetlo koje uznemiruje cikluse sna. To se odnosi i na druge ekrane kao što su tablet, mobitel…

Često se zna probuditi po noći

Već spomenuto plavo svjetlo jednako tako ometa i san kada dijete uspje zaspati. Za djecu koja veći dio udana zure u tv nije niti malo uobičajeno da se noću probude nekoliko puta, a roditelji za to ne mogu naći nikakav valjan razlog.

Pokazuje simptome ADHD-a

Mnoge studije povezuju rane znakove ADHD-a s previše vremena provedenog pred ekranom.

Česte promjene raspoloženja

Slaba fizička aktivnost, nedovoljno vremena na zraku, loš san – sve su o posljedice sjedenja djeteta pred televizijom koje kao rezultat daju nervozno i zlovoljno dijete koje često mijenja raspoloženje. Nemojte djetetovu razdražljivost uvijek pripisati razmaženosti ili fazi, razmislite koliko vremena provodi gledajući filmiće na Youtube-u.

Čim se probude, traže neki ekran

Pravu ovisnost o ekranu prepoznaje se kada dijete odmah po buđenju i ustajanju iz kreveta želi da upalite tv ili da mu date neku igricu.

Loše prehrambene navike

Svi znamo kako nas gledanje tv-a potiče da uzmemo nešto za grickanje, što često nije voće, jogurt ili neka druga zdrava namirnica. Za djecu vrijede ista pravila. Vrijeme pred ekranom provest će grickajući čips, čokoladu ili nešto treće od čega njihovo tijelo nema prevelike koristi. Dakle, loše prehrambene navike kod djece također mogu biti signal da vrijeme pred tv-om  treba skratiti.

Problemi u pronalaženju prijatelja

TV je sjajna zabava ali ne može zamijeniti drugo ljudsko biće. Djeca su inače društvena i otvorena prema drugima, no previše gledanja televizije može pobrkati socijalne odnose i učiniti dijete ili nezainteresiranim da pristupi drugoj djeci ili nesnalažljivim u socijalnoj okolini.

Dijete pati od glavobolja

Dječje glavobolje često su uzrokovane kombinacijom mobitela u rukama i vremena provedenim pred tv-om. Ista stvar događa se i odraslima, pa ni djeca nisu toga pošteđena.

Javlja se i bol u vratu i ramenu

Loš položaj prilikom gledanja tv-a, nagnutost naprijed dok djeca imaju mobitel u rukama…dugotrajno takvi neispravni položaji mogu dovesti do bolova u vratu i ramenima i ukočenosti. Lagani simptomi kod male djece pretvorit će se u vrlo velike bolove u adolescentskoj i kasnijoj dobi, stoga roditelji trebaju poduzeti nešto na vrijeme.

Dijete postaje lijeno

Djeca koja previše gledaju televiziju imaju veću šansu da postanu lijena od one koja slobodne vrijeme provode u zdravijim aktivnostima. Naime, gledanje ili igranje igrica pasivne su aktivnosti što dovodi do toga da i djeca postaju sve pasivnija i bez volje za pokrenuti se.

Postaje teško odvojiti virtualno od stvarnoga

Ovo je još jedan simptom da dijete previše gleda tv. Neki roditelji naveli su da njihova djeca teško odvajaju realnost od virtualnog svijeta. Tako na primjer kada im se pokaže prava fotografija, ona po njoj povlače prstom, kao po ekranu tableta, pokušavajući “listati dalje”. Možda se to nekome može učiniti jako smiješno, ali u stvari je zabrinjavajuće.

Teško ih je utješiti

Studije su također pokazale da se djeca opčinjena tv-om teže samostalno utješe i smire od druge djece. Iako je to svojstveno jako maloj djeci jer ih roditelji krenu utješiti prije nego razviju taj mehanizam, kod djece koja previše vremena provode pred ekranom to je svojstveno i većoj djeci.

Suhe ili nadražene oči

Dječje oči su osjetljive pa ne čudi što ih previše gledanja u ekran može isušiti i nadražiti. crvene i suhe oči signal su vam da trebate odvojiti dijete od ekrana i da njegove oči trebaju odmor. Pobrinite se da izađe u prirodu te da mu oči upijaju više prirodnih boja i svjetala. Vrijeme provedeno vani i dovoljno sna trebalo bi riješiti problem crvenih i suhih očiju.

Dijete ne prihvaća ne kao odgovor

Djeca ne žele čuti ne iz raznih razloga, no ponekad je taj razlog i televizija. Sadržaj koji gledaju, razdražljivost zbog manjka sna i pasivnosti kojoj je tijelo izloženo cijelo vrijeme utječu na dječji karakter i poimanje svijeta koji ga okružuje.

Sporije uči i upija nove informacije

Ova činjenica ne mora biti uvijek direktno povezana s televizijom, no neke studije pronašle su vezu između remena provedenog pred ekranom i mogućnosti učenja novih stvari i informacija.

Dijete može postati otvorenije prema novim stvarima

Srećom, previše gledanja televizije nema samo negativne posljedice na dijete, pa su tako stručnjaci pronašli i jednu pozitivnu vezu. Tako neke studije pokazuju kako djeca koja puno vremena provode pred ekranom imaju tendenciju postati otvorenija prema novim stvarima i iskustvima. Naravno, to itekako ovisi kakvom su programskom sadržaju djeca izložena.

Javlja se zaboravljivost

Još jedan pokazatelj da je dijete previše pred ekranom. Ne pamti stvari koje ste mu rekli i to najčešće jer vas u stvari i ne sluša – uši mu upijaju tv sadržaj ili je odsutno duhom i razmišlja kako će se dokopati nekog gadgeta. 

Previše televizije utječe i na razvoj govora

Psiholog David Anderson naveo je kako gledanje tv-a dulje od dva sata dnevno kod male djece može dovesti do usporavanja razvoja govora. Iako vam se možda čini da dijete uz televiziju jako puno sluša i čuje nove riječi, ta komunikacija je u stvari jednosmjeran te za dijete nema nikakve koristi. Dijete jednostavno ne vježba komunikaciju, ne odgovara i samim time se vokabular ne razvija. Treba znati da tv ne može zamijeniti razgovor s drugim ljudskim bićem.

Dijete ne želi izaći van

Kao što vam je već do sada jasno, djeca opsjednuta televizijom vole većinu svog vremena provesti pred ekranom. Kada im se ponudi izbor da se idu van igrati s vršnjacima ili sjediti kod kuće i gledati nešto na tv-u, oni će vrlo vjerojatno izabrati ovu drugu opciju. Roditelji se trebaju boriti protiv ovakve pasivnosti strogo ograničavajući vrijeme pred tv-om.

Neka djeca znaju postati nasilna

Ponekad djeca koja provode previše vremena zureći u tv ekran mogu postati nasilnija od vršnjaka. Većinom je razlog vrsta tv sadržaja kojem su djeca izložena. Čak i ako se radi o crtiću u kojem je nasilje vrlo blago prikazano, ono ipak može utjecati negativno na dječji um. Naime, djeca su sklona “pokupiti” i oponašati jako puno sadržaja kojeg vide na televiziji.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.