Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu 2017. – 40 idiličnih dana

Klizalište, radionice, vožnja vlakom ili tramvajem detalji su koji će veseliti djecu za Advent u Zagrebu 2017.


Umjetni snijeg na Trgu bana Jelačića glavna je atrakcija ovogodišnjeg svečanog otvaranja Adventa u Zagrebu, manifestacije koja će započeti 2. i trajati sve do 7. siječnja 2018. godine.

Advent u Zagrebu 2017. tradicionalno počinje paljenjem prve adventske svijeće u 17 sati na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića, a u 19.50 na Zrinjevcu se pali i središnja blagdanska rasvjeta te ranije u 18 sati otvara Ledena bajka s klizalištem ispred Umjetničkog paviljona na Tomislavovom trgu. U 21 sat snijeg će obasuti Božićnu bajku na Trgu bana Jelačića.

Sutradan, 3. prosinca otvara se Advent na Gornjem gradu, gdje će se i ove godine održavati programi na platou Gradec, u galeriji Klovićevi dvori, na Vranicanijevoj poljani, u tunelu Grič, na Strossu i drugim mjestima.

Nastavlja se i program Adventa na Europskom trgu, u Marićevom prolazu, na Kaptolu (žive jaslice ispred katedrale) i na ulicama u središtu grada s Božićnim sajmom.

Ove godine izoslao je Dječji advent Kod Rudolfa na Strossmayerovom trgu, no zbog ipak skromnog prošlogodišnjeg sadržaja djeca ipak neće biti zakinuta za atrakcije. Raznih radionica i koncerata dječjih zborova bit će na svim drugim lokacijama. Možda najveća novost i atrakcija za djecu bit će Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju gdje će se posjetitelji subotom i nedjeljom od 15 do 19 sati moći provozati pravom mini željeznicom. Ondje će se moći ostaviti i iskorištene vozne karte za vlak  s raznim porukama.

U tunelu Grič atraktivni veliki nakiti za bor, pokloni i dječje igračke idealni će biti za fotografiranje. U tunelu će se također pjevati advenstke pjesme.

I Marićev prolaz bit će uređen u duhu pravog Adventa. Naime, posjetitelji će ondje prolaziti kroz isprepletene bijele grane prošarane led lampicama iz kojeg će se ulaziti u raskoš drugih atrakcija.

Advent na Strossu na Gornjem gradu odisat će hranom i glazbom, uz radionice za djecu.

Žive božićne jaslice na Kaptolu uprizorit će atmosferu događaja koji su promijenili ljudsku povijest, a čaroliju Adventa posjetitelji će moći doživjeti i u jednom od najljepših dvorišta u Zagrebu, onom Arheološkog muzeja u Gajevoj ulici. Ondje će se održavati događanje Secret Garden, spoj najmodernije digitalne tehnologije, kulture i zabave.

ZET-ov turistički vlak vozit će subotom, nedjeljom i praznicima s Trga bana Jelačića s polasci u 10, 10.40, 11.20, 12, 12.40, 13.20, 14, 14.40, 15.20, 16, 16.40, 17.20, 18, 18.40, 19.20 sati, a s Glavnog kolodvora vozit će vlak Tin-express.

Vlak će voziti na relaciji Zagreb GK – Dugo Selo i natrag u razdoblju od 3. do 23. prosinca 2017. i to vikendom.

Vlak polazi iz Zagreb GK u 9.45 sati s povratkom u Zagreb GK u 10.37 sati. Druga vožnja vlaka je polaskom iz Zagreb GK u 11.00 sati i povratkom u Zagreb GK u 12.55 sati. Vožnja vlakom traje oko sat vremena. Cijena karte za dijete iznosi 40 kuna (uključen dar za dijete), a za odrasle 30 kuna. Prijevozne karte moći će se kupiti na blagajnama zagrebačkoga Glavnog kolodvora

Naglašavajući kako je Advent najvažnija godišnja manifestacija u Zagrebu, čelnica zagrebačke turističke zajednice Martina Bienenfeld istaknula je da je slogan ovogodišnjeg Adventa ‘Šećer dolazi na kraju..godine’.

– Program Adventa ove će godine trajati 40 dana s ukupno više od 300 različitih događanja, a troškovi TZGZ-a za to su slični lanjskima. Kako je bilo primjedbi o previše lokacija, odlučili smo smanjiti njihov broj, a neke promijeniti pa tako primjerice popularno “fuliranje” seli iz Tomićeve i Kurelčeve ulice na Strossmayerov trg”- kazala je Bienenfeld.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da nije slučajno što je Advent u Zagrebu dva puta biran za najbolju božićnu manifestaciju u Europi jer je uloženo mnogo rada i ideja.

– Letvicu smo digli visoko i to nije lako zadržati – rekao je gradonačelnik.

Foto: Turistička zajednica

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.