Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Brzo i lako izračunajte moguću visinu svoga djeteta!

visinu

Predvidjeti djetetovu visinu možete već kad navrši dvije godine

Roditelji uvijek žele da njihovo dijete postigne “idealnu visinu” – onu koja odgovara njihovoj težini i tijelu. Neki žele na to utjecati davanjem hranjivih namirnica, poticanjem vježbanja, istezanja…

No, osim prehrane i vježbi postoji još par čimbenika koji će utjecati na djetetovu visinu, a jedan od njih je i visina roditelja. Donosimo vam osnovne informacije o određivanju djetetove visine i čimbenicima koji na to utječu.

Prije puberteta teško je procijeniti pravu konačnu visinu djeteta jer se tijekom tog razdoblja pojavljuju skokovi u rastu čak i dva puta godišnje i koji mogu povećati djetetovu visinu za pet centimetara. 

No, evo nekoliko tehnika pomoću kojih možete doći do, hajdemo to tako nazvati, grube procjene.

1. Udvostručavanje visine

Za ovo je potrebno da vaše dijete ima dvije godine ili da znate koliko je centimetara imalo u toj dobi. Potom se ta visina pomnoži s dva i dobije se neka prosječna visina koju bi dijete moglo postići kad odraste. Dakle, ako je vaše dijete s dvije godine bilo visoko 88 centimetara, njegova konačna visina mogla bi biti 176 centimetara.

2. Metoda srednje visine roditelja

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je PhotoEditor_20191016_174232222-1024x772.jpg

Ovdje se, očigledno, uzima u obzir visina roditelja kako bi se procijenila moguća djetetova visina.
Visina za dječake utvrđuje se ovako:
visina oca u centimetrima + visina majke u centimetrima + 13 centimetara. Konačni se zbroj podijeli s brojem 2.
Visina za djevojčice se izračunava ovako:
visina oca u cm – 13 centimetara + majčina visina u centimetrima.
Konačni broj se opet podijeli s brojem 2.

3. Procjena starosti kostiju

Ovo je još jedna metoda predviđanja djetetove visine kao odrasle osobe. Međutim, dosta je komplicirana jer zahtjeva rtg snimak i njegovu interpretaciju od strane liječnika, tako da se ne može ubrajati u metode koje možete provesti kod kuće.

Metoda procjene koštane dobi koristi rendgen ruke i zgloba kako bi se utvrdilo koliko su se kosti razvile. Na temelju toga liječnik može procijeniti daljnje stvaranje kostiju kod djeteta, što zauzvrat može pomoći u predviđanju vjerojatne visine djeteta u odrasloj dobi.

Ovisno o dobi djeteta, liječnik može uzeti rendgenski snimak ostalih dijelova tijela kako bi procijenio visinu. Liječnici obično koriste metodu procjene koštane dobi za djecu za koju se čini da imaju znatno kraći ili viši stas za svoju dob.

foto: Dječjaposla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.