Edukacija i savjeti Istaknute teme

Ravnateljica o iskustvu eksperimentalne reforme školstva: “Najveće oduševljenje primjećujemo kod roditelja prvašića”

U reformi školstva neopravdano je velika pozornost usmjerena prema tabletima

Učenici prvih, petih i sedmih razreda OŠ Ivan Cankar, njih 188, ove školske godine sudjeluje u eksperimentalnoj provedbi kurikularne reforme školstva. Nakon prvog polugodišta, ravnateljica škole Silvana Svetličić istaknula je da su s reformom zadovoljni i učenici i roditelji i nastavnici.

-Najveće oduševljenje primjećujemo kod roditelja prvih razreda. Roditelji petih razreda su do sada bili pomalo u strahu u slučaju da se reforma prekine te učenici moraju nastaviti po starom dok su sedmi razredi djelomično uključeni te kod njih nema nikakve bojazni – kazala je Svetličić.

Dodala je da je škola nevezano za reformu izgrađivala drugačiji način poučavanja  i pokušala ići u korak s vremenom.

-Budući da smo uključeni u 16 međunarodnih projekata, naši učitelji povučeni iskustvom dobre prakse europskih partnera primjenjuju, već duži niz godina, drugačije načine poučavanja. Da smo na dobrom putu govori podatak o uključenosti učenika na natjecanjima: 9 učenika na svjetskom, 26 na državnom, 50 na međunarodnom – istaknula je ravnateljica.

Smatra da je u reformi školstva velika pozornost usmjerena prema tabletima što je, istaknula je, suvišno.

-Ono je samo jedno od sredstava koje može poslužiti za unapređivanje metodike nastave i savladavanje ishoda. Pričalo se samo o digitalizaciji pa su roditelji shvatili da djeca, primjerice, više uopće neće čitati lektiru. Ne, učenici će i dalje učiti, učitelji će podučavati, nastava će  se odvijati u učionicama (ali i u drugim prostorima) – istaknula je ravnateljica.

Podsjetimo da se ove školske godine eksperimentalna reforma provodi u 74 škole diljem Hrvatske i da je u nju uključeno 8456 učenika. Od jeseni, provodit će ju sve škole.

Ravnateljica OŠ Ivan Cankar navela je i neke zamjerke.

-Na žalost, što se tiče ocjenjivanja, za sada nema promjena. Nadamo se da će u drugoj fazi i taj dio biti uključen na opće zadovoljstvo učitelja i roditelja prvašića. Najveća pozornost je usmjerena u načinu poučavanja te je učiteljima dana maksimalna autonomnost – zaključila je Svetličić.

foto: Lucélia Ribeiro

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.