Zabava i zanimljivosti

9 umjetničkih ideja s otiskom dječjih dlanova za trajnu uspomenu na djetinjstvo

Otiskom dječjih dlanova stvorit ćete trajnu uspomenu ali i lijepo umjetničko djelo

Mnoge od slatkih uspomena na djecu uključuju njihove sićušne ruke, prstiće, stopala i tabane. Dok roditelji vole gledati kako bebe odrastaju, vrijeme donosi i tugu jer shvaćaju da djeca više nikada neće biti tako mala i mazna. Prekrasan način da sačuvate neka od vaših uspomena je da stavite ruke djeci u boju i stvorite trajnu uspomenu ali ujedno i lijepo umjetničko djelo.

Veličina dječjih ruku bit će trajno sačuvana u vremenu kada ste uzeli otisak i izradili svoje umjetničke radove, a vi ćete imati slatku umjetnost da krasi vaš obiteljski dom. Ako si date truda, možete napraviti i pravi poklon koji možete darovati djeci prilikom selidbe iz obiteljskog doma, kada sami dobiju svoju djecu ili slične prigode.

Istovremeno, djeca će se zabaviti pa vam donosimo nekoliko prijedloga kako otiskom dječjih dlanova možete ukrasiti zid i zabaviti djecu:

1. Godišnji kalendar

Od siječnja do prosinca, svaki mjesec možete dočarati likovnim prikazom uz pomoć dječjih dlanova. Većinu mjeseci prati neki praznik ili sezona, tako da ćete uvijek imati s čime raditi. Tako siječanj možete dočarati pahuljom, veljačom srcem, kolovoz suncem i slično.

2. Obiteljski otisak ruku

Sve što trebate je crni, čvrsti papir, bijela boja i male ruke! Možete otiske djece stavljati kroz nekoliko godina ili možete staviti otiske cijele obitelji. Poster okvirite i dobit ćete savršeno umjetničko djelo za stan, ali i trajnu uspomenu na cijelu obitelj.

3. Proljetni buket

Ne morate imati nikakvih umjetničkih vještina za stvaranje ovog savršenog umjetničkog djela. Potrebno vam je nekoliko boja i bijeli papir.

4. Obiteljsko stablo

Slično kao i kod izrade obiteljkog otiska, ovdje samo morate nacrtati stablo koje se grana na dlanove. Za kraj stavite okvir i istaknite obiteljsko stablo na istaknutom mjestu u vašem domu.

5. Stolnjak

Umjetnost otiska ruku nije samo za papir! Možete napraviti lijepi obiteljski stolnjak koji je savršen za obiteljske večere, posebno na blagdane. Možete ga dizajnirati u bilo kojoj, a možete napraviti brojne otisake ruku. Ako imate lijep rukopis, možete dodati imena, citate i slično.

6. Pregača

Poklon za baku ili dedu može biti prekrasna pregača s otiscima dlanova. Ova pregača je jedinstvena i sentimentalna. Možete dodati imena, dodati napise i slično. Osim pregače, trebat će vam još samo boja za tkanine.

7. Otisci dlana u tijestu

Uspomene na male dlanove ili stopala možete sačuvati i u smjesama poput gline ili tijesta. Te smjese možete kupiti u trgovinama dječje opreme, ali ih jednostavno i zamijesiti i ‘ispeći’ kod kuće, uštedjeti novac te dekorirati po vlastitom izboru. Ispečene umjetnine obojite raznim bojama i ukrasite zidove svoga doma.

Kako napraviti smjesu za otiske dlanova?

8. Umjetnički natpis

Razni natpisi po domu moderan su trend, a uz otiske dlanova i stopala vaše djece oni mogu postati unikatni i dragocjeni. Upotrijebiti staru drvenu paletu kako biste napravili ovaj divan komad umjetnosti.

9. Rastuća ruka

Jednom godišnje jednostavno ocrtajte dječju ruku na kolaž papir, platnu ili karton. Izrežite ocrtan dlan ili stopalo, a to potom činite svake godine. Možete ih sve zalijepiti na grafički papir ili veći karton gdje možete dodati podatke o datumu ocrtavanja. Ako imate više djece za svako napravite posebno, a poslje ih sve okvirite i trajno sačuvajte ove uspomene na kojima će se najbolje vidjeti kako djeca rastu.

foto: lifeasmama.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.