Istaknute teme Za roditelje

9 stvari koje bi babysiterice voljele da roditelji prestanu raditi

Ako želite sretne babysiterice ponašajte se prema njima profesionalno, a ne kao da su vam uvijek na raspolaganju


Naći dobru babysitericu kojoj se možete vjerovati kako bi se brinula o djeci i dobro se odnosila prema kući – teško je pronaći. Riječ je o osobi kojoj treba predati u ruke ono najvrijednije – djecu. I dok su s jedne strane u strahu roditelji, ništa lakše nije niti babysitericama koje preuzimaju puno odgovornosti i djeluju kao još jedna ruka discipline i autoriteta u domu. Uz odgovornost, na žalost, često ne ide i jednako dobra plaća pa njih većina živi od minimalca, i to najčešće isplaćenog na crno, na ruke.

Kada pak jednom roditelji pronađu savršenu babysitericu, trebali bi je znati čuvati. To uključuje i izbjegavanje iritantnog ponašanja. Ovih 9 stvari bi babysiterice voljele da roditelji prestanu raditi kako bi odnos bio bolji, a one zadovoljnije i sretnije na poslu:

1. Odgađate plaćanje

“Možemo li vam novce dati idući tjedan?” Nismo stigli otići na bankomat pa vam damo u ponedjeljak? Je li to u redu? Ovo pitanje noćna je mora svih babysiterica koje također moraju od nečega živjeti, platiti najam stana, režije, kupiti si hranu i odjeću… Pitajući ih možete li ih platiti sljedeći tjedan ne samo da signalizirate da ne mislite da je njihova plaća neophodna već i da ne cijenite taj njihov posao dovoljno. Postavljate se kao da se one igraju s djecom dok vas nema no zanemarujete činjenicu da je to njihov posao, da se maksimalno trude i da za taj posao zaslužuju plaću u ono vrijeme u koje ste se dogovorili  u startu. Čak i u slučaju da se zbližite, plaćanje nikada nemojte zanemariti i odgađati.

2. Produžujte/skraćujte vrijeme čuvanja u poslijednji čas

“Možete li ostati večeras malo duže?” Ovo pitanje još i može proći ako to najavite ranije, barem toga dana i ako naglasite da to mislite platiti dodatno. Naime, morate računati da i babysiterice imaju svoj život i planove. One kod vas dolaze na posao i sigurno im neće biti teško odgoditi obveze i planove ako ih zamolite na vrijeme. No, bezobrazno javljanje u posljednji čas ili kašnjenje bez najave izbjegavajte ako želite dugoročno zadržati dadilju.

Isti je slučaj i ako želite da babysiterica skrati vrijeme čuvanja. Iako bi možda ponekad željeli uštedjeti koju kunu jer ste izašli ranije s posla, znajte da su babysiterice računale na određen broj sati i da ih samim činom skraćivanja radnog vremena želite zakinuti i za novac. Radije budite velikodušni i poklonite im tih nekolio sati nego da ih omalovažavate i “izbacujete” ranije.

3. Tražite da kuća bude 100% čista

Ima roditelja koji od babysiterica traže da održavaju apsolutnu čistoću i red u domu te zahtjievaju da paze da dijete ništa ne dira osim igračaka. Ne samo da je ovo gotovo nemoguće ispuniti već stvara stres i kod babysiterice i djece jer se po cijele dane moraju loviti i kontrolirati po stanu. Osim što treba babysiterica paziti na dijete, hraniti ga i odgajati, još mora biti i dežurni policajac u stanu. Naravno da se podrazumijeva da neće dopustiti djetetu da se igra sa skupim vazama ili da razbacuje knjige, no tražiti strogu kontrolu gotovo je nemoguće.

4. Djeci ne dajete pravila

Babysiterice se žale i da mnogi roditelji djecu odgajaju bez ikakvih pravila. Ako babysiterica i odredi neka pravila, u nedostatku suradnje od strane roditelja djeca ih svakodnevno krše pa je posao teže organizirati. Pravila bi trebalo njegovati u svim prilikama pa bi npr. pospremanje igračaka trebao biti trajan zadatak za dijete, a ne samo kada je u kući babysiterica.

5. Ne podržavate disciplinu

U provedenoj anketi jedna babysiterica je navela da je na pitanje roditeljima koje disciplinske mjere koriste kada dijete ne sluša i ne poštuje pravila mama kazala: “Ne brinite zbog toga. Dobar je on dječak”. Čak i da je to točno, vaše dijete neće slušati babysitericu kao što sluša vas i sigurno je da će pokušati izbjegavati zabrane. Babysiterice stoga ne traže dozvolu da mogu kažnjavati dijete već žele nastaviti s onim mjerama koje provodite i sami.

6. Zadajete dodatne poslove bez dodatnog novca

Možda najgore što mogu čuti od roditelja s kojima su dogovorili čuvanje djece su zamolbe da nešto operu, počiste, ispeglaju… Ako ti dodatni poslovi nisu ugovoreni u startu ili dodatno plaćeni, ne očekujte da će babysiterica kuhati ručak i pospremati kuću. Iznimke su naravno moguće no ako vam to prelazi u praksu nemojte škrtariti.

7. Dnevni odmor smatrate nevažnim

Ima roditelja koji ne shvaćaju da mala djeca trebaju dnevni odmor. Nemojte savjetovati babysiterici da djecu ne stavlja na dnevni počinak ako to vi sami niste radili. Iako će možda u startu biti teško, dijete će za nekoliko dana steći rutinu. Ako mislite da babysiterica pokušava uspavati dijete kako bi mogla surfati, znajte da je dnevni počinak najviše koristan za vaše dijete.

8. Žalite se na supružnike

Babysiterice često znaju biti u neugodnom položaju kada se jedno od supružnika žali na drugoga. Njihov posao, zapamtite, nije slušanje bračnih žalopojki i zauzimanje strane. Dovoljan im je stres čuvanje djece.

9. Ne dajete smjernice kako rješavati krizne situacije

Jedna od stvari koja babysiterice može zbuniti je da im roditelji ne daju smjernice kako se nositi s problematičnim dječjim ponašanjem. Roditelji često za ispade djece traže alibije poput umora, tuge i slično no oni najbolje poznaju svoje dijete i trebali bi babysitericama savjetovati kako da se postave u takvim situacijama. Ponekad će lijek za neutješan plač biti poziv mami, ponekad odlazak na sladoled, igra u parku. Dobro je dati babysitericama smjernice.

foto: SupportPDX

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.