Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

9 savjeta oko uspavljivanja djeteta koje vjerojatno niste nikada dobili

Zbog uspavljivanja djeteta roditelji često znaju gubiti sate iako su za nespavanje najčešće krivi sami


U Facebook grupi ‘Tatologija‘ u kojoj pristup imaju samo tate nedavno se razvila polemika oko uspavljivanja djeteta zbog jednog tate koji je došavši s posla u ponoć zatekao budne suprugu i jednogodišnje dijete koje je zurilo u Youtube. Mladi tata ubrzo je požalio što je objavio fotografiju jer su oboje ocrnjeni kao loši roditelji. Pravdao je suprugu da nije uspjela uspavati bebu pa je, umorna, krenula linijom manjeg otpora.

Ova polemika još jednom je pokazala da nisu svi roditelji naučili da prije sna i za vrijeme noćnog buđenja youtube nije opcija. Uz to, pokazuje i da djeca trebaju rutinu te da odlazak u krevet iz dana u dan treba biti približno u isto vrijeme. Iako je riječ o opće poznatim savjetima, vidimo da ni oni nisu došli do svih. No, danas vam donosimo još nekoliko, manje poznatih savjeta kako bi što lakše uspavali svoje mališane.

1. Zagrijte krevetić s toplim ručnikom

Beba se često zna razbuditi kada ju iz toplog krila stavite u hladan krevetić. Toplo obucite bebu da joj deka ni ne treba, a nekoliko minuta prije spavanja u krevet stavite topao ručnik.

2. Očistite sobu i prozračite je

Bebe, odnosno djeca općenito znaju imati često problema s disanjem i začepljenim nosem. Mala djeca zbog toga neće dobro spavati pa prije sna očistite nos ali i počistite sobu.  Rješite se jastuka na perje, a ako imate kućne ljubimce, preselite im krevet u drugu sobu.

3. Povezivanje s tatom

Mame većinom imaju više vremena biti s bebama i imaju veće šanse za povezivanje s njima pa je noćno vrijeme dobra prilika da tata i beba grade snažnije veze. Tijekom noći stoga neka nošenje bebe preuzme tata, a za vrijeme sna, ako beba s vama u krevetu, neka bude između vas, a ne uz mamu.

4. Tješite ih i ljubite danju

Ako imate loš dan, loše spavate i noću. Isto je i s bebama i djecom. Ako su tijekom dana često bila zapostavljena, plakala su i doživjela svađu, za očekivati je da će loše spavati i noću. Stoga djecu preko dana zagrlimo, izljubimo, pomazimo….na taj način djeca će bit manje razdražljiva u vrijeme spavanja.

uspavljivanja djeteta

5. Tata metoda

Ponekad se dijete brže umiri i zaspi uz tatu nego uz mamu. Tata bi dijete trebao staviti na prsa, a bradu na djeteteovu glavu. Može  pjevati ili samo proizvoditi duboke tonove čije će vibracije umiriti dijete.

6. Budite fleksibilni

Ako dijete ne uspjevate uspavati na način na koji ste uspjevali starije dijete, promijenite taktiku. Ako je nešto pomagalo kod uspavljivanja jednog dijeteta ne mora kod drugoga. Promijenite rutinu, način na koji uspavljujete ili vrijeme u koje hranite bebu.

7. Koristite različite vrste spavanja

Ako jedna tehnika i prolazi, pokušajte ju tu i tamo promijeniti. Na taj način, vaša beba neće se oslanjati na jedan način spavanja. Zato, umjesto ljuljanja i na našanja pokušajte leći uz dijete i ljubiti ga po licu prema uhu. Pokušajte pjevati ako to inače ne činite, neka dijete jedan dan uspavljuje mama, drugi tata, a ako je moguće, neka to probaju i baka i deda ili netko to će vam inače pričuvati dijete kada negdje krenete.

8. Provjerite vrijeme beba

Kao što dijete ne treba stavljati na spavanje prekasno, nije dobro to činiti ni prerano. Ako ne pazite na vrijeme, može vam se dogoditi da se dijete budi prije svitanja što dugoročno nije dobro za zdravlje roditelja. Za razliku od njih, dijete će to vrijeme nadoknaditi snom preko dana.  Ako dakle imate problema s uspavljivanjem, pokušajte drugi dan dijete uspavljivati pola sata prije ili kasnije.

9. Praksa samouspavljivanja

Ako ponekad ne ostavite bebu da pokuša zaspati sama, ne možete očekivati ​​da će savladati. Nekoliko noći ostavite dijete da samo krene na spavanje ili jednostavno lezite pored ali ju ne dirajte i ne ometajte. Ako beba uspije zaspati bez vaše intervencije, beba će se lakše uspavati kod noćnog buđenja.

Foto: Kourtlyn LottLucas Torresi

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.