Istaknute teme Prehrana

9 najčešćih razloga gubitka apetita kod djece

Roditelji se često žale na smanjeni apetiti svoga djeteta. Međutim, uobičajeno je da djeca u dobi od dvije do pet godina dožive gubitak apetita.

Razne bolesti, anemija i stres samo su neki od razloga zašto dijete može imati gubitak apetita

Ponekad je gubitak apetita ipak razlog za zabrinutost, a ponekad normalna pojava. Ovo je 9 najčešćih razloga gubitka apetita kod djece:

Usporen rast 
Promjena rasta kod djece može dovesti do smanjenja apetita. Tijekom prve godine djeca ubrzano rastu, no poslije se taj rast usporava. U tom razdoblju smanjenje apetita je normalna i uobičajena pojava. Naime, prema riječima stručnjaka djeca u drugoj godini trebala bi u prosjeku dobiti 2,3 kilograma te narasti 12 centimetara, za razliku od prve godine života kada se očekuje 7 kilograma i rast od 21 centimetra. 

Bolest
Ona može uzrokovati značajan gubitak apetita. Grlobolja, želučana gripa, proljev, glavobolja, vrućica, sve su to samo neki od razloga zbog kojih dijete može jesti manje nego je uobičajeno. Srećom, većina djece nakon što ozdravi, povrati apetit. 

Stres
Na malu djecu stres može imati itekakav učinak, a jedan od glavnih simptoma stresa je i gubitak apetita. Da biste riješili pitanje apetita, morate otkriti i uzrok stresa te ga ublažiti. Neki od uobičajenih uzroka stresa kod djece su:
smrt člana obitelji, rođenje brata ili sestre, smrt kućnog ljubimca- dijete je žrtva nasilja- pritisak škole i nemogućnost nošenja s tim- prevelika očekivanja roditelja.

Depresija
Većina roditelja depresiju pogrešno dijagnosticira kao tugu, a to nikako nije isto. Naime, tuga s vremenom prođe, ali depresija ne. Depresija ne samo da čini dijete tužnim, nego i ometa njegov normalni život. Depresiju ćete prepoznati ako dijete gubi interes za neke uobičajene aktivnosti u svom životu koje su ga nekada veselile. Tu je i promjena prehrambenih navika kao znak depresije. Ako sumnjate na ovaj uzrok, bilo bi dobro potražiti medicinski savjet. 

Anoreksija nervoza
Ponekad u želji da kopiraju svoje idole, djeca razviju psihološku odbojnost prema hrani te pokušavaju izdržati bez nje što je dulje moguće. Čak i kada jedu biraju namirnice s niskim udjelom masti, no kasnije se ipak osjećaju krivima što su ih jeli. Genetika, kemijska neravnoteža u mozgu te razvojni problemi također mogu uzrokovati anoreksiju nervozu. Ako vaše dijete izbjegava hranu, pretjerano vježba i gubi kilograme, možda pati od nervozne anoreksije. Zdrav povratak apetita mogao bi biti zadatak za zdravstvenog stručnjaka. 

Lijekovi
Antibiotici, ali i neki drugi lijekovi mogu uzrokovati gubitak apetita kod djece.

Anemija
Anemija je još jedan mogući uzrok smanjenja apetita. Anemična djeca izgledaju umorno, letargično i često su razdražljiva. Ako se ne liječi, anemija može ometati djetetov razvoj te školski napredak. Ako sumnjate na nju, vrijeme je za pretragu krvi. 

Gliste
Gliste u crijevima mogu oslabiti djetetov apetit. Gliste ulaze u probavni sustav i tamo žive kao paraziti uzrokujući crijevno krvarenje, gubitak apetita, dizenteriju i slično. Lijek za njihovo uklanjanje može se dobiti u ljekarni. 

Zatvor
Nepravilan rad crijeva kod djece može dovesti do zatvora. Gubitak apetita kod djece također može dovesti do zatvora. Zatvor ćete prepoznati po izrazito tvrdoj stolici s kojom se dijete muči i koja “nikako da izađe van”. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.