Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

9 načina kako možete sačuvati svoje zdravlje kada je vaše dijete stalno bolesno

Svi smo to prošli. Dijete počne kihati i brisati nos i za tili čas i sami osjećamo simptome viroze, prehlade ili nečeg goreg.

Pokušajte sačuvati zdravlje uz često bolesnu djecu

Kada dijete svakodnevno odlazi u jaslice, vrtić ili školu, teško je izbjeći da sve te vrtićke viroze ne napadnu i nas. No, ipak možemo poduzeti neke korake kako bismo pokušali sačuvati vlastito zdravlje.

Hranite se zdravo

Zdrava hrana kao na primjer zeleno lisnato povrće neće spriječiti da se razbolite, osnažit će vas i dati vam potrebnu energiju. Ako vas neka bolest napadne, barem ćete biti spremni za borbu.

Podignite imunitet

Vitamini, cjepivo, razni pripravci za podizanje imuniteta također nisu 100 postotna zaštita od bolesti, ali dat će vašem organizmu veću šansu da se obrani te brže preboli virozu ili gripu.

Puno odmora

Možda zvuči kao dobra šala, ali dobar odmor zlata vrijedi. skratite večernje poslove i obaveze kako bi otišli u krevet u razumno vrijeme i dobro se naspavali. Također, ako osjećate da vam je svega preko glave, pozovite nekoga u pomoć da vam pričuva djecu na nekoliko sati dok vi ne povratite barem dio snage.

Čuvajte se kihanja

Nije to neka velika mudrost, ali naučiti djecu da ne kišu direktno u vas i da stave ruku na usta dok to rade veliki je korak u prevenciji bolesti. Nakon toga je naravno potrebno oprati ruke sapunom i vrućom vodom. Zapamtite, teško da ćete zadržati zdravlje, ako budete zapljusnuti kihanjem sa svih strana.

Perite ruke – često

Ova najosnovnija higijenska navika može napraviti veliku razliku u očuvanju vašeg zdravlja. Vjerojatno su vaše ruke zaposlene bacanjem korištenih papirnatih maramica, pospremanjem kreveta i odjeće bolesne djece i slično. Sapun i vruća voda izvrstan su saveznik u sprečavanju širenja bakterija s vaših ruku dalje u okolinu.

Obratite pažnju na zarazne površine

Površine kao što su vrata hladnjaka, pladnjevi na dječjim visokim stolicama, radna ploča u kuhinji, pogodne su za preživljavanje raznih vrsta bakterija, stoga ih je potrebno dobro i često čistiti. Nemojte zanemariti niti ostale površine u kući, a posebno one koje dijelite sa svojom bolesnom djecom.

Nema dijeljenja

Djeca vole mami zabiti svoju igračku u usta ili podijeliti s njom keks, slamku i slične stvari. no, ako su klinci bolesni, zaboravite na dijeljenje hrane, pića i drugih stvari koje su djeca prevrtala po rukama.

Karantena

Kao što nema dijeljenja, tako biste trebali biti odgovorni i djecu odvojiti od prijatelja i ostalih članova obitelji koji bi se mogli zaraziti.

Također, vaša djeca, ako im je imunitet oslabljen, bi mogla lakše pokupiti virozu nekog drugog djeteta čija majka također nije željela biti odgovorna.

Zatvorite kuhinju

Kuhinja je prostorija u kojoj se priprema hrana za cijelu obitelj te bi je trebalo pokušati zaštititi od bakterija. Djeca vole pomagati prilikom kuhanja, ali male ruke koje su prije toga brisale noseve i dirala usta sigurno nisu dobrodošle u hrani ostalih ukućana.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.