Istaknute teme Odgoj

8 znakova lošeg roditeljstva koje bi svi trebali prepoznati

lošeg roditeljstva

Znakovi lošeg roditeljstva nisu uvijek vidljivi


Nismo li svi čuli da djeca nisu sama po sebi zločesta, već da su proizvod lošeg odgoja svojih roditelja? Dakle, ponašanje naše djece viče glasnije od bilo koje riječi koju mi možemo reći o njihovu odgoju.

Roditelji su prvi utjecaj koji dijete doživi u životu. Uz mamu i tatu oblikuje se ponašanje, ciljevi, odnosi, gledanje na stvari i situacije…Dakle, često se dogodi da kada dijete napravi nešto nepoželjno, roditelji su smjesta pod povećalom.

Što znači loše roditeljstvo?  I koji to potezi čine nekoga lošim roditeljem? Mogu li dobra djeca preživjeti loše roditelje?Koje znakove treba potražiti?

Izbjegavanje ili zanemarivanje djeteta

Zanemarivanje djeteta, fizički ili emocionalno može ostaviti vrlo neugodan trag. Radi se o vrlo čestoj pojavi koju roditelj ponekad ne primjećuje ili ne želi primijetiti, no ona zna povrijediti i više nego fizičko zlostavljanje.

Zanemarivanje dječjih potreba, ostavljanje djeteta bez nadzora u nesigurnim situacijama, stvaranje osjećaja da je bezvrijedno i naporno, sve su to potezi koji mogu stvoriti nisko samopouzdanje i osjećaj manje vrijednosti. Takvo ponašanje roditelja može utjecati i na psihičko zdravlje djeteta i njegov društveni razvoj te ostaviti doživotne ožiljke. Dug je popis problema zanemarene djece i oni će ostaviti neizbrisiv trag na svim budućim životnim odnosima, također onima s vlastitom djecom.

Fizičko ili verbalno zlostavljanje

Mnoga djeca žrtve su ovakvog zlostavljanja i ono ostavlja težak trag na njihovoj psihi. Roditelji znaju svoje frustracije izbaciti nepromišljeno na slabijem, ne znajući da to dovodi do gubitka međusobnog povjerenja i razvoja kompleksa manje vrijednosti.

Zlostavljanja djeca imaju tendenciju postati depresivna, anksiozna, lošeg fizičkog i psihičkog zdravlja, imati poremećaje u prehrani, spavanju, poremećaje pažnje itd.

Roditelji trebaju znati da je djeci potrebno puno fizičkog kontakta, ali onog pozitivnog u obliku zagrljaja, poljubaca te drugih znakova ljubavi.

Pružanje lošeg primjera

Postoje roditelji koji će uvijek zažmiriti na loše ponašanje svojeg djeteta te neće napraviti ništa kako bi ga u njemu obeshrabrili.

Koristite li neprimjerene riječi pred djetetom, vičete li, vrijeđate druge, prirodno je da će dijete kad tad početi slijediti vaš primjer. Roditelji ih pak neće u tome zaustaviti jer i sami imaju iste loše navike. Vrlo važno je pružiti dobar primjer svom djetetu, a verbalno i fizičko zlostavljanje djeteta ili nekoga drugog nije znak dobrog roditeljstva.

Favoriziranje jednog djeteta

Kada roditelji jasno kažu ili pokažu da više vole jedno dijete od drugoga, to može dovesti do razvoja depresije kod drugog djeteta. Ako pak mislite da će višak pažnje biti od koristi prvom djetetu, tu se također varate. Percepcija nejednakosti postupanja ima štetne utjecaje na svu braću i sestre, tvrde psiholozi.

U mnogim je tako domaćinstvima djevojčica često zanemarenije dijete od dječaka te se manje polaže na njezino obrazovanje, razvoj, kulturu, pa čak i prehranu.

Favoriziranje djeteta također se događa i kada roditelj loše govori o svom djetetu pred prijateljima, hvaleći njihovo dijete i pritom ponižavajući svoje. Odgovorno roditeljstvo temelji se na ohrabrenju i otvorenoj komunikaciji.

Okrutni autoritarizam

Postoji izreka da svaki roditelj zna što je najbolje za njegovo dijete, no to nije tako kada se djetetu na sili nameću izbori bez razmatranja njihovih interesa, razine inteligencije i potreba. Mnogi roditelji znaju se tako vrlo okrutno ponašati, pokušavajući svoje neuspjele ambicije progurati kroz živote djece.

Autoritaran roditelj je onaj koji zahtjeva stalnu poslušnost, koristi prijetnje, sramoti svoju djecu kako bi ih naučio lekciji te koristi razne kazne kako bi postigao ponašanje koje smatra poželjnim.

Takve navike, pokazuju istraživanja, toksične su za djecu. Naime, kada dijete ne može ispuniti roditeljska očekivanja osjeća se demotivirano te kao da je razočaralo sve oko sebe.

Neodgovorno financijsko ponašanje

Ako smo odrasli, ne znači da uvijek znamo raspolagati s novcem kako treba, a istraživanja pokazuju da mnogi roditelji ne raspolažu njime najmudrije. Samim time stvaraju u kući model nezdrave financijske atmosfere u kojoj djeca odrastaju. Dok su neki skloni trošiti previše i udovoljavati svakom dječjem prohtjevu, drugi znaju biti neopisivo škrti. To dovodi do toga da neki znaju često živjeti iznad svoje platežne moći, uvijek u minusu i dugovima, dok oni koji su otišli u drugu krajnost skrivaju novac i drže se kao da on nije niti malo bitan.

Djeca čija se svaka potreba uvijek zadovoljila, odrast će ne poznajući stvarnu vrijednost novca te zbog toga postoji opasnost da će razviti neke loše životne navike. Studije su pokazale da djeca imaju razvijene svoje vlastite novčane navike i poglede na život u dobi od 7 godina! Stoga je važno oblikovati dobro financijsko ponašanje prije te dobi.

Previše ugađanja ili zaštite

Suprotno od zanemarivanja, previše tetošenja i pažnje može također dovesti do negativnih posljedica. Ako stalno “visite” iznad svog djeteta, pazite na njega i ugađate mu, postoji mogućnost da će ono odrasti u ovisnu osobu punu prohtjeva.

Puno roditelja previše štiti svoju djecu i upliće se u njihove svakodnevne aktivnosti.  To može biti štetno do te mjere, da djeca kada odrastu nisu sposobna brinuti se sama za sebe te često postanu anksiozna i nesposobna samostalno donijeti neku odluku.

Nepovjerenje

Roditelji su često skloni povjerovati nekome drugome više nego vlastitom djetetu. Neki čak niti ne pitaju svoje dijete za objašnjenje. Tako ponašanje, odnosno manjak vjere u svoje dijete dovodi do demotivacije u riječima i djelima. Rezultat je buntovničko ponašanje i neposluh u sasvim običnim svakodnevnim zadacima koji se od djeteta očekuju.

foto: Flick.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.