Istaknute teme Oprema i uređenje

8 stvari koje se trebate zapitati prije kupnje dječjih kolica

Kupnje dječjih kolica nije nimalo jednostavna odluka jer ona na nekoliko godina postanu dječji drugi dom


Nedoumice oko kupnje kolica muče one koji tek očekuju bebu ali često i one već iskusne roditelje. Ako ste među onima pred kojima je kupnja kolica, prođite kroz ovih osam pitanja i jednostavnije dođite do odgovora koja kolica kupiti kako bi prošli čim povoljnije, zadovoljili potrebe i djetetovu sigurnost.

Je li sigurno kupiti rabljena kolica?

Ova opcija je primamljiva jer rabljena kolica mogu biti nekoliko puta jeftinija od novih. Mogu se kupiti i inače skupa kolica po povoljnijim cijenama. No, svakako izbjegavajte kupnju jako starih kolica. Njih eventualno uzmite od prijatelja ili od nekoga iz obitelji  komu možete vjerovati i tko vam neće podvaliti loša kolica. Također, takva kolica u slučaju da se pokažu lošima možete odložiti i nabaviti si nova. Imajte na umu da nećete lako kupiti rezervni dio za starija kolica pa izbjegavajte oglasa u kojima vam osoba koja prodaje rabljena kolica navodi da treba samo zamijeniti kotač i slično jer servisi najčešće nemaju dijelove za kolica starija već od dvije tri godine.

Važno je imati i na umu da male bebe moraju biti u ležećem položaju pa svakako kupite 3 u jedan kolica. Na njih možete montirati i košaru i sjedalicu za automobil i kasnije obična kolica. Važno je imati i na umu da pripazite imaju li kolica tregere za vezanje jer je bebu dobro vezati i za vrijeme šetnje kako bi bila sigurna u slučaju prevrtanja.

Hoće li se uklopiti u prtljažnik?

Na ovo posebno obratite pažnju jer nema smisla da kupite ogromna kolica koja ne možete staviti u automobil. Također, pazite da sklapanje i montiranje bude jednostavno. Izbjegavajte stoga glomazna kolica kojima morate skinuti i kotače i sjedalo i još stotinu dijelova kako bi stala u prtljažnik. Pripazite i da kolica ne zauzmu cijeli prostor u prtljažniku kako bi osim njih stalo još ponešto.

Na kakvom terenu planirate voziti kolica

Izuzetno je važno da model kolica prilagodite terenu po kojem ih planirate voziti. Tako ako živite na moru i planirate šetati po plažama ili pak negdje gdje planirate kolica voziti po livadama birajte kolica s velikim kotačima. Tada neće imati problema sa zapinjanjem u pijesku ili u travi. Ako ste sportski tip i planirate s kolicima trčati, obratite pažnju da također imaju tri kotača, da su kotači veliki i da nemaju brdo dodatnih košarica. Ako živote u gradu i planirate dijete većino voziti po parkovima, dovoljna su vam najobičnija kolica.

Planovi za budućnost? Trebaju li kolica i za drugu djecu

Važno je uzeti u obzir planove za budućnost. Ako planirate imati više djece kupite kvalitetnija kolica 3 u jedan kako bi u njih investirali samo jedanput. Ako kupujete 3 u jedan kolica informirajte se koliki je vijek autosjedalice jer nema smisla ulagati veće svote novca u skuplju opremu za više djece ako je vijek autosjedalice dvije do tri godine. Ako je razlika između djece mala, razmislite o kupnji kolica za dvoje ili odmah kupite buster koji se zakvači iza na kolica pa dok beba sjedi, starije dijete može stajati između vas i bebe čime ćete postai brži u vožnji do vrtića ili slično.

Praktičnost

Birajte jednostavna kolica koja se sastavljaju bez puno truda. Bit će situacija kada ćete u naručju imati dijete te će kolica trebati izvaditi i montirati uz pomoć jedne ruke. U tim trenucima zahvaljivat ćete sami sebi što ste odabrali praktičnost.

Dodatni pribor uz kolica

Kolica se danas proizvode u raznim modelima, pa uz držače za piće neka već imaju i zvučnike, GPS i slične novotarije. Razmislite što vam je najpotrebnije za vaše potrebe.

Koliko često planirate koristiti kolica?

Ako ćete često upotrebljavati kolica, za šetnju i npr. sport,  isplativije je kupiti kvalitetnija kolica jer je velika vjerojatnost da će na jeftinijima otpasti kotač.

Koliko dugo planirate koristi kolica?

Sigurno da nije isplativo kupiti kolica košaru samo za jedno dijete. Takva kolica kupujte samo ako planirate imati više djece pa ih želite sačuvati za svu djecu. U tom slučaju, u tim kolicima djecu možete uspavljivati i preko dana u kući. Ako planirate kupiti 3 u jedan kolica za više djece kupite skuplja koja će moći izdržati.

Foto: julie corsiDavid Sessoms

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.