Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

8 predmeta koji su bebama neodoljivi

Iako u vašoj kući sigurno postoji puno predmeta koji privlače vaše bebe i mnogi od njih nisu baš najsigurniji, ovo je lista 8 “najprivlačnijih” te ideje što umjesto njih ponuditi malim istraživačima.

Toplomjer

Zašto?

Djeca vole isprobati nešto što je korišteno na njima. Usto, mnogi toplomjeri imaju svjetlosne, trepereće te zvučne signale što je jaaaaako zanimljivo.

Opasnost:

Takvi toplomjeri gotovo pa uvijek sadrže baterije do kojih se može doći pritiskom gumba ili jednostavnim spremnika. A bebi će onda možda idući izazov biti da ih stavi u usta. Baterije bez obzira na veličinu izuzetno su opasne ako se progutaju jer mogu groziti gutanje i disanje te opržiti dušnik.

Što napraviti:

Sklonite ga na sigurno. Igra s toplomjerom ne dolazi u obzir. umjesto tog, ponudite bebi malo bolje opremljen dječji liječnički pribor sa zvučnim signalima.

Daljinski

Zašto?

Roditelji ga koriste, stariji braća i sestre ga koriste, pa naravno da ga i dijete želi koristiti i isprobati. Sve što je drugima često u rukama, magično je za male i znatiželjne umove. Još kada primijete da se time može paliti i gasiti tv…

Opasnost:

Sitni dijelovi, gumeni gumbi koji se lako mogu iščupati i raspasti te onda završiti u ustima…djeca su jako pametna pa s nekoliko udaraca mogu otvoriti daljinski upravljač i dokopati se i baterija i drugim opasnih dijelova koji su sitniji i lako završe u ustima na isprobavanju.

Što napraviti:

Kupiti dječji daljinski ili djetetu ponuditi stari daljinski bez baterija i stražnjeg poklopca. Očišćen i dezinficiran.

Vaši ključevi

Zašto?

Tako su sjajni i rade prekrasnu buku kada ih se negdje spusti. Usto, roditelji se baš uzrujaju kad ih ne mogu naći, a kojoj se to bebi ne bi svidjelo’

Opasnost:

Ključevi su izrađeni od mesinga i sadrže malu količinu olova. Iako količina olova možda nije dovoljno visoka da odmah uzrokuje ozljede, trovanje olovom utječe na djecu postepeno.

Što napraviti.

Dati djeci plastične ključeve koji što više podsjećaju na prave.

Tablete i spremnici za njih

Zašto?

Sjajni predmeti i male posude su tako zanimljivi. A zvuk tableta u maloj posudi? Baš je zanimljiv…

Opasnost:

Gutanje tablete može biti vrlo opasno. Svi smo svjesni brojnih nuspojava na organizam odraslih osoba, a kamo li kod djece.

Što napraviti:

Danas su u ponudi imitacije spremnika za tablete koji su sigurni za dječju uporabu, a čak i sadrže i neke tabletice koje proizvode buku kao prave. Osim toga, napravljeni su tako da se ne mogu otvoriti.

Slamke

Zašto?

Malo “starijim bebama” jako je privlačna pomisao da mogu nešto piti kroz slamku. također, čaše sa slamkama dobre su i za razvoj – jačaju čvrstoću usana, obraza i jezika.

Opasnost:

Opasnost uglavnom vreba ako je dijete aktivno ili u igri, a pritom u ustima drži slamku koja ga može dosta nezgodno ubosti, prouzročiti posjekotinu ili se čak zabiti u grlo.

Što napraviti:

Imati dijete na oku i pobrinuti se da dok se igra ne pijucka kroz slamku, već da žeđ utaži u miru.

Kreme

Zašto?

Zanimljivo je sve za čim roditelji posežu, skidaju poklopac i uzimaju nešto iz toga. Još ako to nešto koriste i na bebama, na primjer krema protiv pelenskog osipa, pa to je sigurno nešto jako zanimljivo!

Opasnost:

Svi znamo da sve što u toj dobi dođe u ruke ide odmah u usta. A gutanje kreme nije baš verzija zdrave prehrane.

Što napraviti:

Kreme držite izvan dječjeg dohvata. Možete im kao zamjenu ponuditi praznu i opranu kutiju kreme.

Kovanice

Zašto?

Kovanice su sjajne i tako lijepe teksture da kod djece bude prirodni interes. Uostalom, i ona se žele osjećati bogatom.

Opasnost:

Kovanice mogu predstavljati ozbiljnu opasnost od gušenja.

Što napraviti:

Novac i druge sitnice uvijek spremite na sigurno. Kupite igračke s velikim plastičnim kovanicama koje dijete ne može staviti u usta.

Sitne kockice

Zašto?

Boje sitnih kockica su jako žarke i privlačne, a veličina taman tolika da stanu u svaka usta.

Opasnost:

Osim što mogu završiti u ustima i uzrokovati gušenje, male kockice mogu otići i u druge šupljine te uzrokovati ozbiljne probleme – u nosu ili ušima.

Što napraviti:

Razdvojite igračke po dječjoj dobi. Najmlađa djeca smiju imati pristup samo velikim kockama koje ne stanu u usta.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.