Istaknute teme Prehrana Trudnoća

8 namirnica koje mogu prirodno potaknuti trudove

potaknuti trudove

Jeste li pokušali ikada potaknuti trudove prirodnim putem?

Nakon 40 tjedana čini se da vaša trudnoća nema kraja. Koliko god očekujete i osluškujete, nema naznaka trudovima i boli.

Ako trudovi ne počnu sami, liječnici će ih vjerojatno nakon nekog vremena pokušati izazvati započeti lijekovima, gelovima i drugim tehnikama.

No, postoji i hrana koja navodno posve prirodnim putem može potaknuti.

Začinjena i kisela hrana

Za začinjenu se hranu vjeruje, bila indijska, meksička ili tajlandska, da potiče trudove. Kada se probavi, začinjena hrana stimulira prostaglandine za koje se vjeruje da izazivaju kontrakcije u maternici.

Ananas

Sadrži bromelain, aktivni enzim poznat po tome da može omekšati cerviks i time stimulirati kontrakciju glatkih mišića maternice kako bi se potaknuli trudovi. Ananas je najbolje konzumirati svjež jer onaj konzervirani sadrži manju količinu bromelaina.

Papaja

Nezrela papaja sadrži enzim papain koji može izazvati kontrakcije maternice. Papain se u značajnoj količini nalazi u lateksu nezrelih plodova. Što je plod zreliji, smanjuje se količina lateksa.

Ricinusovo ulje

Neki liječnici i primalje kunu se u ricinusovo ulje kao “lijek” za poticanje trudova. Za trudnice je potpuno sigurno, ali može dovesti do proljeva.

Balzamički ocat

Napravljen je od soka bijelog grožđa te djeluje stimulativno na poticanje trudova. Preferira se umjesto ricinusovog radi boljeg okusa. Dobar je dodatak salatama pa ga tako možete najlakše konzumirati.

Čaj od lista maline

Vjeruje se kako ovaj čaj potiče trudove i tonira mišiće maternice. Iako je potpuno siguran za konzumaciju, potrebno je provesti više studija kako bi se točno odredila njegova povezanost s ubrzavanjem početka kontrakcija.

Korijen sladića

Crni sladić se koristi za suzbijanje žgaravice te razne druge probleme s trbuhom. Poznato je da sadrži ljekovitu tvar glicirhizin koji povećava prostaglandin, uključen u stvaranju kontrakcija maternice.

no, njegova konzumacija u većim količinama povezuje se i s prijevremenim porodima.

Čaj od kumina

Čaj od kumina koristi se za liječenje nadutosti te drugih probavnih problema. Također se koristi i za poticanje trudova. samo žlica kumina u kipućoj vodi može navodno već potaknuti kontrakcije maternice.

foto: Artem Beliaikin

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.