Istaknute teme Odgoj

8 načina kako se postaviti u sukobu između braće i sestara

Mnogi roditelji olako biraju strane kako se postaviti u sukobu između svoje djece

Ako imate više od jednog djeteta, vjerojatno ste svjedoci svakodnevnih borbi i suparništva. Od obične svađe oko igračaka, tv kanala do pravih provokacija. Stručnjaci tvrde da bi se roditelji trebali umiješati u sukobe ali najprije da trebaju naučiti kako trebaju upravljati sukobom između braće i sestara.

Prije svega treba shvatiti zašto se događaju sukobi. Naime, svaka svađa može započeti nečim drugačijim – recimo borbom oko igračaka, tv kanala, kupanja, ali glavni uzrok može biti i veći problem. U nekim slučajevima, problem može biti sukob osobnosti, u drugima mogu biti neriješeni osjećaji rivalstva kada se dijete osjeća kao da mama ili tata favoriziraju braću ili sestre. Dijete se može osjećati ogorčeno i jer smatra da se roditelji njime ne bave dovoljno jer je drugo dijete mlađe, a može biti i da jedno dijete voli smirenije stvari, a drugo akciju i avanturu.

Bez obzira na uzrok, važno je da roditelji učine sve što mogu kako bi potaknuli dobar odnos između braće i sestara i osigurali im da bilo koji sukob ne ošteti njihov odnos.

Evo što roditelji mogu učinitii:

1.Prvo, naučite djecu kako da rješavaju sukob na pozitivan način. Djeca koja se nauče kako konstruktivno rješavati nesuglasice bit će u mnogo boljem položaju u rješavanju sukoba i s braćom i sestrama i prijateljima i neznancima. To možete postići na način da dijete učite da razgovorom pokuša doći do mira i rješenja. Još jedan bonus: Djeca koja odrastaju učeći kako spriječiti i riješiti sukobe sa svojom braćom i sestrama, bit će bolja u pregovaranju i izradi kompromisa u budućim vezama, i na poslu i kod kuće.

Prvo, naučite djecu kako da rješavaju sukob na pozitivan način. Djeca koja se nauče kako konstruktivno rješavati nesuglasice bit će u mnogo boljem položaju u rješavanju sukoba i s braćom i sestrama i prijateljima i neznancima. To možete postići na način da dijete učite da razgovorom pokuša doći do mira i rješenja. Još jedan bonus: Djeca koja odrastaju učeći kako spriječiti i riješiti sukobe sa svojom braćom i sestrama, bit će bolja u pregovaranju i izradi kompromisa u budućim vezama, i na poslu i kod kuće.

2.Odnos braće i sestara važni su za cijelu obitelj. Objasnite svojoj djeci da je vaša obitelj poput tima. Kao i svaki dobar tim, svi – mama, tata i djeca – trebaju zajedno raditi kako bi imali miran i drag dom. Svaka svađa među članovima obitelji može nauditi cijelom timu ili obitelji.

3.Uključite se. Neki roditelji mogu pogrešno vjerovati da je najbolje pustiti djecu da samostalno rješavaju sukobe. To može biti dobro do određene mjere, sve dok djeca imaju alate za upravljanje problemom na pozitivan i miran način. Ali ako se svađa zagrije ili krene verbalna ili fizička agresija, intervenirajte odmah.

4.Saslušajte svaku stranu. Svaki sukob, pa i između djecom ima dvije strane. Neka se svako dijete iznese svoju kako bi se osijećalo da ga se sluša bez presude ili prekida. Često se djeca osjećaju puno bolje nakon što su mami ili tati iznjeli nekakav problem, pogotovo kada osjećaju da ih se sluša.

5.Uvedite pravila oko kojih nema pregovara. To znači nikakvo pozivanje treće osobe, prijetnje i fizička agresija nemaju mjesto u sukobu. Oko toga ne smije biti rasprave.

6.Potaknite djecu da lociraju problem. Recite svom djetetu da se usredotoči na ono što ga je uznemirilo, umjesto na braću i sestre. Na primjer, ako je vaše dijete uznemireno zbog toga što brat ili sestra uvijek određuju koje će se igre svi igrati, naučite ih da točno kažu što ih muči, a ne da krenu u napad s argumentima: ti si glupa, nisi fer i slično jer tako nećete detektirati uzrok, a sukob će eskalirati. Na taj način umjesto da se usredotočimo na ponašanje braće i sestara, rasprava može postati više o problemu i rješenju.

7.Zamolite djecu da predlože rješenja. Neka vaša djeca smisle neke scenarije ili rješenja koja će biti poštena za obje strane. Potaknite ih da se stave u cipelu druge osobe prije nego što daju prijedloge.

8.Budite im primjer dobrog rješavanja problema. Djeca gledaju i uče od roditelja i prate načine kako oni rješavaju sukobe sa supružnikom, prijateljima i obitelji. Ako poštujemo i slušamo druge tijekom neslaganja, naša će djeca sama naučiti i usvojiti te vještine rješavanja sukoba.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.