Edukacija i savjeti Istaknute teme Novosti i događanja

8 emocionalnih izazova s kojima se svaka majka suočila

Majčinstvo je posao pun emocionalnih izazova

Majčinstvo je zahtjevan posao bez radnog vremena. Kada pogledate oko sebe, čini se da neke žene taj posao obavljaju začuđujuće lako, dok neke troše malo više energije da pohvataju sve konce. No, istina je da svaka mama ima svoje padove, bez obzira na organiziranost, koliko su joj djeca dobra i kakav sustav podrške ima.

Ovo su emocionalni izazovi s kojima će se prije ili kasnije svaka majka susresti:

Ne možete uvijek biti prisutni

Kada je beba mala, mama je tu da ispuni svaku njezinu potrebu. Bol, glad, strah…uvijek ste tu. No, kako beba pomalo odrasta i postaje dijete, razvija vlastite interese, stječe vlastite prijatelje. Doći će trenutak kada će umjesto druženja s mamom odabrati druženje s nekim drugim i takav ili sličan trenutak rastužit će svaku mamu.

Jednostavno se morate pomiriti s činjenicom da kako dijete raste, nećete uvijek biti prisutni u svim dijelovima njegovog života.

Neke stvari morate pustiti

Teško je, ali neke stvari odu iz naših života prirodnim slijedom. Dojenje, nošenje u nosiljci, zajedničko spavanje. I uvijek je teško kad je nešto zadnje. Donosi tugu i sjećanje na to koliko je lijepo i ugodno bilo.

No, treba znati da dolaze novi trenuci kroz koje ćete moći razviti bliskost sa svojim djetetom.

Vidjeti svoje dijete ozlijeđeno

Sigurno svi pamte prvo djetetovo cijepljenje. Njegov plač, mješavinu boli, očaja i nevjerice. Neke mame kažu da su i same skoro zaplakale. Taj trenutak možda je traumatičniji za mamu nego za samo dijete.

Jednog dana dogodit će se i neka veća ozljeda. Razderano koljeno, krv, pad s bicikla…a kada vam dijete dotrči plačući tražeći utjehu, svaka mama poželi da ima super moći koje mogu otjerati bol.

Gubite kontrolu nad svojim životom

Dijete je centar vašeg svijeta, no ponekad vam nedostaje da napravite nešto neplanirano, kao odlazak u kino nakon posla ili šetnju subotom ujutro. no, vaše vrijeme je sada u potpunosti posvećeno nekom drugom i to zna stvarati popriličan pritisak.

Mnoge mame žale se na osjećaj isključenosti, osamljenosti ili gubitka života kakav su nekada vodile i to može uzrokovati pravi emotivni vrtuljak.

Borba s tantrumima

Kada dijete doživi tantrum, nije niti ugodno niti lako jer želite saznati šo ga je toliko uzrujalo i izbacilo iz takta. Vi trebate ostati hladne glave i pružiti utjehu i smirenje, bez obzira što ste možda već i sami na rubu živaca.

Nema mame koju tantrumi i njihovo smirivanje nisu iscrpili do posljednjeg daha i oduzeli im i zadnji atom snage.

Niste sigurni u ono što radite

Ima dana kada poželite da vaša beba može govoriti i jednostavno vam reći što nije u redu. Zašto plače? Je li u pitanju glad? Bol? Nešto treće? I dok vi razmišljate o rješenjima i jeste li poduzeli sve što ste mogli, crv sumnje uvlači se u vas.

Uz težak dan, takav pritisak svakoga bi emocionalno iscrpio.

Pokušavate biti savršena mama

Željeli ste biti savršeni, no eto, nema priručnika za roditeljstvo, a svi ljudi, pa tako i najsavršenije mame, imaju mane. Možda ste podigli glas previše puta, možda ste ponekad nešto obećali, a nije ispalo baš kako ste zamislili.

Uvijek ćete se, bez obzira na sve pokušaje, naći u situaciji u kojoj nećete znati što da radite i što je dobro za vaše dijete.

Zabrinuti ste cijelo vrijeme

Jede li moje dijete dovoljno? Spava li dovoljno? Je li se posjelo na vrijeme? Mame brinu i tako većinu vremena, to im je u opisu posla. Prvi dan vrtića, škole, fakulteta, briga nikad ne nestaje.

Nije lako trpjeti tu igru živaca cijeli život, no to je nešto s čime se svaka mama mora pomiriti.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.