Istaknute teme Odgoj

7 znakova da očekujete previše od svoga djeteta

očekujete previše

Ako od svog djeteta očekujete previše, to će se s vremenom postati itekako vidljivo

Svjesno ili nesvjesno, svi nešto očekujemo od svoje djece. Jer ponekad željeti i očekivati mogu biti sinonimi. Tako na primjer, želimo, ali možda i očekujemo da će imati bolji život od nas. Hoćemo li ih zbog toga nekad pogurati u smjeru u kojem mi želimo? Tko zna? I hoćemo li si moći priznati da smo to učinili s namjerom.

U redu je imati očekivanja, no ponekad je teško vidjeti gdje povući granicu. Razmislite, očekujete li ponekad previše od svoje djece? Ovi će vam znakovi potvrditi, ako je to tako:

Dijete je prestalo s vama dijeliti svoje strahove i neuspjehe

Ako primijetite da je dijete prestalo s vama dijeliti svoje “ne tako blistave” trenutke te ih radije prešuti nego da vam se požali, znači da od vas očekuje ili ljutnju ili razočaranje. A to nije osjećaj koji biste trebali gajiti prema djetetu zbog neuspjeha. roditelj mora biti potpora i sigurna luka, utočište.

Izgubio se interes za stvari koje su ga nekad zanimale i veselile

Dijete koje je nekad voljelo nogomet, bez objašnjenja želi prestati trenirati i ići na utakmice. Gubitak entuzijazma za aktivnosti koje su nekada bile veselje i zabava, može biti zbog prevelikog pritiska i očekivanja roditelja. Možda je razlog banalan komentar poput “Bit će bolje drugi put”, umjesto, “Bilo je izvrsno”.

Najbolje je otvoreno porazgovarati s djetetom i provjeriti je li netko od roditelja odgovoran za nedostatak interesa.

Više ste usredotočeni na ishod, umjesto na proces

Skrenuli ste s pravog puta ako vam je više stalo do medalje i petice nego do toga kako cijeli proces istoga utječe na oblikovanje vašeg djeteta i kakva se pritom kod njega razvija radna etika. Četvorka stečena trudom i zalaganjem vrednija je od ponekad “lake” petice.

Ne uživate više u njihovim aktivnostima

Kada roditelje previše preuzme želja da njihova djeca budu ništa drugo nego prva i super uspješna, veselje sudjelovanja i promatranja jednostavno se potroši. Naučite samo sjediti, promatrati i uživati. To je vaše dijete koje radi nešto što voli i koje ulaže svoj trud. Nemojte u glavi, a kamo li na glas stalno komentirati što je moglo biti napravljeno bolje. Po vašem skromnom mišljenju.

Dijete pokazuje znakove malodušnosti ili česte promjene raspoloženja

Djeca s pretrpanim rasporedima i s previše obaveza na leđima često pokazuju znakove emocionalnog stresa i promjena u ponašanju. ako primijetite da je vaše dijete sve češće istrošeno, bezvoljno ili apatično, možda je razlog taj što mu je jednostavno svega dosta i što se više ne zna nositi s pritiskom.

Dijete stalno ima sportske ozlijede

Ako se vaše dijete često bori sa sportskim ozljedama, moguće je da prerano dobilo previše odgovornosti na svoja leđa. Ako su ozlijede rezultat toga što dijete voli igrati, to je i dalje problem. no, problem je time veći ako vi ili trener imate previše očekivanja od djeteta i potičete ga na što intenzivnije treniranje.

Dijete osjeća da se vaše prihvaćanje temelji na njegovim postignućima

Ako djetetu iskazujete naklonost i pozitivne emocije te pružate potporu i prihvaćanje samo kada u ruci nosi trofej, ono će odrasti gledajući kako je jedno nužno povezano s drugim. Jednoga dana zbog najmanjeg neuspjeha osjećat će se bezvrijedno.

Zato pohvalite dijete i budite uz njega i kada nije prvo na tronu, i kada je sasvim običan dan bez natjecanja. Pokažite mu ljubav ponedjeljkom, utorkom i svakog drugog dana u tjednu. Podsjetite ga da ga volite zato što je vaše.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.