Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

7 vrsta internetskog nasilja s kojima biste trebali biti upoznati

internetskog nasilja

Gotovo svako dijete prije ili kasnije postane žrtva nekog oblika internetskog nasilja

Nasilje, svjesni ste i sami, odavno je napustilo mjesta kao što su igrališta i učionice i preselilo se online. Takvo nasilje, doživljava na žalost gotovo svako dijete tinejdžerske dobi, a najgore je što se može odvijati doslovno 24 sata na dan. Mnoga ga djeca doživljavaju svakodnevno, a njihovi roditelji toga nisu niti svjesni.

Zato je važnije nego ikad ostati u toku i biti upoznat kako stvari funkcioniraju online, da biste mogli zaštiti svoje dijete offline.

Evo koji sve tipovi internetskog nasilja postoje:

Uznemiravanje

Ovo je jedan od omiljenih način maltretiranja internetskih zlostavljača, koji često na žrtvu nahuškaju i druge sudionike. Djetetu se šalju uvredljivi mailovi, ponižavajuće i omalovažavajuće poruke.

Danas je omiljeni teren za uznemiravanje postao Facebook, kao i ostale društvene mreže, gdje se žrtvu može još otvorenije napasti i omogućiti da to vidi “što šira publika”.

Ova vrsta nasilja jako je opasna i ponekad nepovratno uništi djetetovo samopouzdanje. S obzirom da blokiranje profila “napadača” može samo kratkotrajno riješiti problem, najbolje je otkriti tko su oni i suočiti njih ili roditelje s objavljenim sadržajem.

Isključivanje

Pojedinac ili grupa u ovom slučaju namjerno isključe određenu osobu iz razgovora, internetskog druženja te se poziva da to čine i u stvarnom životu.

To se može dogoditi i prirodnim putem ako vaše dijete nema pristup internetu, pa je jednostavno isključeno iz svih online aktivnosti. Također i namjerno, ako netko “oformi” grupu prijatelja, a namjerno ne pozove vaše dijete u istu.

Fraping

Možda nešto rjeđe, ali vrlo neugodno internetsko nasilje. Dolazi od kombinacija riječi Facebook i raping – silovanje. Događa se kada netko vještijih informatičkih sposobnosti provali u profil žrtve s namjerom da otkrije neke osobne podatke i osramoti ju. Također, na temelju informacija koje se saznaju provalom u profil, žrtvi se mogu slati poruke s lažnog profila i dodatno ju osramotiti.

Iako se ovo čini možda blažom varijantom nasilja, u stvari je vrlo neugodna i može djetetu stvoriti ozbiljne probleme, neprihvaćenost među vršnjacima, odbacivanje, sramoćenje…

Trolanje

Trol nastoji ostati anoniman te obično žrtvi šalje zlobne komentare i poruke ili ostavlja iste takve statuse ispod žrtvinih objava ili slika. Namjera je izazivanje reakcije i provociranje. Sam trol često uopće ne razmišlja o posljedicama svojih djela te smatra kako to što radi “nije ništa strašno”, a često i ne misli ono što napiše.

Razotkrivanje

Nasilnici koriste osobne informacije, podatke, pa čak i fotografije žrtve koje imaju jer su jednom s njom bile bliske. Sve privatne pdoatke koji bi mogl iosramotizi i li poniziti žrtvu objavljuje javno ili među prijateljima.

Stručnjaci kažu da se ponekad može raditi o nebitnom sadržaju ,no ponekad može biti i ozbiljnijih objava. Nekad nasilnik taj sadržaj neće čak niti prijaviti već će ucjenjivati žrtvu podacima, gnjaviti ju i izvlačiti stvari od nje kako bi ostao tih.

Maskiranje

Najčešće uključuje stvaranje lažnog profila s lažnim podacima kako bi se komuniciralo sa žrtvom. Cilj je najprije stvoriti povjerenje te potom stvoriti pomutnju, izvući podatke ili maltretirati žrtvu ne otkrivajući svoj pravi identitet.

Internetsko uhođenje

Najčešće se radi o odrasloj osobi koja u virtualnom svijetu vreba dijete radi seksualnih pobuda. Ovo je jedan od najopasnijih oblika internetskog maltretiranja i može rezultirati otmicom ili teškim napadom ako ga se odmah ne zaustavi.

Zbog toga je vrlo važno da roditelji često nadgledaju djetetove mrežne aktivnosti jer djeca danas provode više vremena na internetu nego ikada ranije.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.