Istaknute teme Za roditelje

7 stvari koje svi roditelji rade, ali ne žele priznati

roditelji rade, ali ne žele priznati

Upaljen TV, tablet, preskakanje kupanja, mislite li da ove stvari i drugi roditelji rade, ali ne žele priznati


Biti roditelj teško je i odgovorno pa nije za zamjeriti ako i u tom bezvremenskom poslu/pozivu posegnemo za lakšim metodama. Umjesto igre s djecom, često posegnemo za TV-om, tabletom, mobitelom, preskačemo obveze poput kupanja i presvlačenja. Donosimo 7 stvari koje svi roditelji rade, ali ne žele priznati.

1. Uključe tv kada se žele opustiti

Iako znamo da za djecu nije dobro previše gledanja televizije, roditelji ponekad jednostavno trebaju malo odmora. Uz upaljen tv mogu se odmarati i tata i mama te djeca,  opustiti se i na nekoliko trenutaka bezbrižno uživati.

2. Preskaču kupanje

Ne treba se prisjećati i nabrajati dane kada roditelji jednostavno djecu presvuku u pidžamu i stave u krevet bez kupanja. Nakon dužeg dvoumljenja okupati ih ili samo  dovesti u krevet, najčešće odluka padne da će se kupanje prebaciti za jutro ili iduću večer.

No, nemojte se osjećati loše – prekomjerna količina šampona i stalno kupanje može uzrokovati da njihova koža bude nadražena. Odmorite se i nadoknadite kupanje drugi dan dužom kupkom.

3. Daju djeci mobitel ili tablet kada su izvan kuće

Iako najčešće time kupuju mir (npr za vrijeme čekanja na red u ambulanti ili za vrijeme kave s prijateljicama/prijateljima) najveći problem je duljina igre s takkvim uređajima. Ako se dijete igra 15-ak, minuta do pola sata nije problem no igranje po nekoliko sati dnevno zasigurno nije dobro.

Upotreba ovih pametnih uređaja korisna je ako je umjerena i ako znate kontrolirati i sebe i djecu, no opasna ako se djetetu popušta da ih koriste beskonačno. Ako čekate u ordinaciji na red kod doktora, dijete treba pustiti da se igra no ako se vozite, djetetu će biti zlo pa je bolje smanjiti gledanje mobitela i tableta.

4. Hrane bebu/djecu gotovim kašicama i brzom hranom

Gotovo svi roditelji znaju da je zdravije bebama i djeci kuhati nego ih hraniti gotovim obrocima iz trgovine.  Iako se roditelji često trude, ponekad zbog manjka vremena ali i lijenosti djecu hrane gotovim kašicama i brzom hranom. Zasigurno je prihvatljivo bebe hraniti gotovim kašicama za vrijeme putovanja, odlaska u  goste ili vrludanja gradom no za vrijeme zajedničkih vikenda i bezbrižnih dana u tjednu nije prihvatljivo djeci izbjegavati kuhati.

Odlazak na krumpiriće i hamburger može poslužiti kao nagrada za dobro vladanje ili obiteljski provod no ne i kao alternativa za svakodnevni dječji obrok.

5. Ostave djecu u pidžami cijeli dan

Ponekad je dan takav da roditelji nemaju snage djecu presvlačiti iz pidžame u drugu odjeću. Riječ je opuštenim danima bez velikih obveza kada nije bitno da su djeca obučena pa večer znaju dočekati u istoj pidžami u kojoj su i ustala.

6. Ostaju u pidžami cijeli dan

Ima dana i kada roditelji ostanu u pidžami najveći dio dana ili čak cijeli dan. Zbog raznih obveza po kući, ni ne sjete se da se nisu presvukli. No, ako je pidžama udobna za spavanje, zašto ne bi bila prihvatljiva i za boravak u stanu. Najbitnija je udobnost pa samo naprijed.

7. Preskaču tuširanje

Možda jedan od najčešćih propusta roditelja – odlazak u krevet bez tuširanja. Iako zvuči neprihvatljivo, svaki roditelj će priznati da takvih dana ima prilično mnogo. Najviše ih je dok su djeca mala i zahtijevaju pažnju gotovo 24 sata. Ni ovaj propust nije strašan ako takvi dani nisu jedni za drugima jer i malu djecu učimo da je čistoća pola zdravlja.

foto: Tim Klapdor

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.