Edukacija i savjeti Istaknute teme

7 roditeljskih pogrešaka koje morate napraviti

roditeljskih pogrešaka

Neke od najčešćih roditeljskih pogrešaka napravit ćete samo jedanput


Kada dobijete prvo dijete, napravit ćete mnoge “greške u koracima”. I te greške vrlo su važne i neizbježne na vašem putu kao roditelja. Pomoću njih ćete lakše shvatiti da sve stvari jednostavno ne mogu uvijek biti pod vašom kontrolom.

Opsjednutost djetetovim razvojem

Zašto se još ne okreće s trbuha na leđa, kad se već prije dva mjeseca okrenuo s leđa na trbuh. Zašto ne hodaa uz namještaj a ima 11 mjeseci, dok se mali od prijateljice već sa 9 pentrao po ormarićima. Mislim, to nije dobro, da se tako rano ustaje, ali zašto se moj neće?

Kada ne dobijemo ono što želimo i kada pomislimo da naše dijete zaostaje za drugima, imamo tendenciju postati opsjednuti određenom radnjom. Vježbati neumjereno s djetetom ,poticati ga, tražiti bezbroj savjeta, najčešće po društvenim mrežama gdje se na kraju još više uplašimo.

Kada godine prođu i vaše dijete živi normalan život, nećete se niti sjetiti da se prije, na primjer, 10 godina nije htio okrenuti ili posjesti. Zato što su to u nekoj knjizi napisali da mora učiniti baš tada. Tek ćete onda, kao iskusan roditelj, moći podijeliti mudrost da smjernice iz knjiga nisu testovi koje male bebe moraju položiti da bi “prošle”, već samo obične smjernice.

Naravno, nekada djetetovo ne izvođenje određene radnje može biti pokazatelj da nešto nije u redu, ali najčešće se radi samo o tome da dijete ne želi.

Bilo kakav neuspjeh vezna uz dojenje

Neke žene jednostavno su rođene dojilje. Stave bebu na dojku i odmah znaju što rade. Nema ragada, nema pokušaja i pogrešaka niti izgladnjele bebe. No, te žene su u manjini. Ostale imaju itekakvih problema. Neke majke uzaludnim pokušajem dojenja znaju izgladniti svoje dijete, pa od silne panike odmah pohitaju za bočicom bez da su pokušale pronaći ikakvu pomoć. Druge se pitaju kako to tako boli, kada svi pričaju da je to divno i povezujuće iskustvo.

Treba imati na umu da je majčino mlijeko najbolja hrana za dijete, ali izgladnjelo dijete sigurno nije najbolje za nikoga.

Dojenje nije lako i nije uvijek divno i prirodno i za neke žene je jednostavno neostvarivo. Nemojte se gristi zbog pokušaja, pogrešaka i neuspjeha. Odaberite u konačnici ono što je najbolje za vas.

Zaboravljanje torbe za pelene ili nekog njezinog ključnog segmenta

doći će dan kada ćete pomisliti kako napokon konce majčinstva uspješno držite  usvojim rukama. Tog dana otići ćete van iz kuće zaboravljajući torbu za pelene ili ćete ju možda ponijeti, ali unutra neće biti niti jedne pelene, rezervne odjeće ili bočice.

Zaboravljanje torbe bit će vaša prva pogreška. Druga pogrešaka bit će vaš zaključak da to nije tako strašno jer ćete i tako biti vani samo tri sata. Što bi se u ta tri sata tako strašno moglo dogoditi? Izdržat ćete…

hm, treba li nabrajati što bi se sve moglo dogoditi u ta tri sata? Dovoljno je reći da ćete ovu pogrešku napraviti samo jednom.

Zaboravljanje djeteta

Nakon što ste tako dugo bili sami vi, ponekad treba vremena da se naviknete na drugo ljudsko biće pokraj sebe i to ono koje u potpunosti ovisi o vama. Tako neke majke kažu kkao im se znalo dogoditi da potpuno u određenim trenucima smetnu postojanje bebe s uma.

– Ušla sam u pekarnicu, bila je gužva pa sam stavila kolica malo sa strane. Platila sam što sam kupila, uredno pozdravila i izašla van. Shvatila sam da nešto nedostaje. Možda kolica  s djetetom? – ispričala je mama koja se žurno vratila po bebu dok su se prodavači u pekarnici šalili na njezin račun.

Tako da, ako ste ikada i uspjeli smetnuti svoje dijete s uma, znajte da niste sami. No, i ovu ćete grešku napraviti samo jednom jer će vas vjerojatno pojesti krivnja i strah.

Razmišljanje da ćete riješiti problem spavanja razrađenim i ponavljajućim ritualima

Zašto je spavanje takav problem, pogotovo kada se koristi izraz “spavati kao beba”? kada vas počne tresti groznica neispavanosti, skloni ste vidjeti stvari kojih nema. Na primjer, vaša beba koja uvijek ima problema sa spavanjem super je čvrsto kada je prozor u njezinoj sobi bio napola otvoren, a iz dnevne sobe je tiho dopirao zvuk kviza koji počinje u 20.30 sati, dok je u kupaonici tekla voda.

Pokušavate stvoriti opet istu atmosferu jer vjerujete da je ona odgovorna za uspješno spavanje. Pogreška! Ništa od toga nije zaslužno. Teško je pogoditi što je ono što bebu uspava. Najčešće nije ništa od navedenog i nikad ista stvar dvaput.

Dozvoljavanje svima da drže vašu bebu na obiteljskom druženju

Kada na nekom neobaveznom roštilju dodajete svoju bebu oko stola kao sočan hamburger, nikada ne razmišljate kakve će to posljedici ostaviti na vama kasnije tog dana. A to je da ćete vi u rukama imati dijete koje je preplavljeno  s previše ruku, zvukova, emocija, razdražljivo i umorno, ali koje odbija zaspati.

Zašto? Zato što bebe vole lica, to im je kao da vi gledate jako dobar film na tv-u. I dijete bi i dalje htjelo gledati, gledati i gledati jer je senzorno jako podraženo, a vi biste htjeli spavati, spavati, spavati.

Ali nakon jednog, eventualno dvije ovakve pogreške, vjerojatno ćete naučiti svoju lekciju.

Davanje djetetu previše šećera u obroku

U žurbi ste a dijete neće pojesti zdravi ukusni doručak kojeg ste mu spremili. Iz očaja pristajete na kruh s nutellom koju poskrivećki jedete dok svi spavaju.

Praznici su, dijete želi jesti nešto opušteno, a ni vama nije do kuhanja, ma zašto malo ne popustiti?

Večer je, dijete kreće na spavanje, a vi već tada strepite od 76 noćnih podoja. možda će bolje i čvršće spavati ako mu napravite čokolino u bočici?

Rezultat ovih pogrešaka koje ćete vjerojatno češće ponavljati su hiperaktivna  djeca prepuna šećera koja navečer sigurno neće dobro zaspati, a preko dana će vas možda samo izluditi svojom energijom.

foto: Sal

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.