Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

7 razloga zašto djeci ne dati prerano mobitel u ruke

mobitel

 

Mobitel djeci daje samostalnost, no jesu li uvijek spremna na toliko odgovornosti?


Želi li i vaše dijete svoj vlastiti mobitel, niste u tome usamljeni, sa sličnom dilemom bore se mnogobrojni roditelji: Je li prerano za to? Oko 64% roditelja smatra da je dob između 10 i 14 godina idealno vrijeme za prvi mobitel, dok njih oko 10% vjeruje da djeca i mlađa od 10 godina mogu već samostalno koristiti smartphone.

To je svakako velik korak i za roditelja i za dijete te prije nego popustite, razmislite koliko se ugodno osjećate zbog svoje odluke, ali i ovih upozorenja:

Savjeti liječnika

Prosječno dijete preko dana provede otprilike sedam sati zabavljeno nekom elektroničkom napravom, bio da je to TV ili mobitel. Zadatak je roditelja da to vrijeme smanje i ograniče te potaknu djecu na druge, zdravije aktivnosti.

Jedan od najboljih načina za to je ne oboružati svog školarca najnovijim mobitelom koji mu dopušta akciju i djelovanje kakvo sam poželi.

Na internetu nikada niste posve sigurni

Postavite određene postavke i vjerujete kako ste anonimni te kako nitko ne može do vaših podataka? No, to baš i nije tako. Možete postaviti svojoj djeci sve moguće postavke privatnosti, no pristankom na rješavanje jednog kviza, njihova lokacija i mnoge druge stvari najčešće smjesta odlete u virtualni svijet.

Također, slike koje djeca objavljuju mogu odati puno toga o tome gdje se kreću i kakva je njihova dnevna rutina.

Mobiteli im utječu na društveni život

Naravno, tehnologija nas prividno spaja i povezuje s onima koje ne bismo dugo vidjeli i čuli, ali jednako tako i razdvaja jer ubija potrebu za fizičkim kontaktom. Nema toga što bi moglo zamijeniti razgovor i druženje s prijateljem lice u lice i vaše dijete bi to trebalo znati.

Dostupne su im aplikacije koje mogu dovesti do neželjenih posljedica

Dok su vama možda najzanimljivije aplikacije vezane uz neke praktične životne stvari, ono što je dostupno i zanimljivo djeci može biti uistinu zastrašujuće. Tako mnoge aplikacije na smartphoneima otežavaju da zaštitite djecu od toga da ih kontaktiraju potpuni stranci, što u Americi na žalost često dovodi do pogubnih ishoda, kao što su otmice i ubojstava maloljetnika.

Iza ekrana se znaju skrivati nasilnici

Nasilnici napadaju u školi, na igralištima i parkovima, a posebno su zlobni i moćni skrivajući se iza ekrana. Cyber nasilje na žalost je sve popularnije među vršnjacima, vrlo je zastrašujuće,  a prema nekim istraživanjima, izloženo mu je oko 15% srednjoškolaca.

Djeca ne razumiju u potpunosti posljedice svojih djela

Djeci je teško objasniti kakve sve opasnosti vrebaju na njih u virtualnom svijetu i kako njihove poruke i fotografije mogu otići u krive ruke. Koliko god nam se čini da su djeca zrela i da nam sve povjeravaju, ona u stvari prečesto naivno misle kako roditelji prenapuhuju posljedice njihovih djela.

Ovisnost nastaje u najranijoj dobi

Vrijeme pred ekranom u današnje je vrijeme nemoguće izbjeći, no roditelji bi ga svakako trebali bolje kontrolirati i ograničavati. Ovisnost djece prema gadgetima danas počinje iznimno rano, od nevinih dječjih aplikacija na koje se oni navuku već u dobi od tri godine, da bi sa pet već vješto “surfali” po ostatku virtualnog svijeta te kasnije provodili sve više vremena pišući poruke, umjesto živeći stvarni život.

foto: Alex Gaylon

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.