Edukacija i savjeti Istaknute teme

7 prednosti koje imaju ljevoruka djeca

ljevoruka djeca

Ljevoruka djeca možda su u manjini, ali imaju brojne prednosti


Imate li ljevoruko dijete, sigurno ste primijetili da svijet nije “kreiran” posve po njegovoj mjeri. Od škarica za rezanje do bilježnica sa spiralnim uvezom, miša i tipkovnice za računalo do otvarača za konzerve, sve je namijenjeno dešnjacima.

Možda čak imate nekog u obitelj itko vam je predložio da to probate “ispraviti” dok još nije kasno. Možda nije lak obiti ljevak, ali to sigurno nije loše. evo zašto su ljevaci nerijetko u prednosti.

Nauče se služiti objema rukama

Svijet je kreiran za dešnjake, što i nije neka sreća ako niste jedan od njih. Ili možda i je jer ljevoruka djeca nauče od malih nogu upotrebljavati alate, posuđe i razni pribor kao i dešnjaci, odnosno jednako se dobro snalaze s obje ruke. To je svakako prednost, pogotovo ako dođe do ozlijede njihove primarne lijeve ruke jer tada nisu potpuno nemoćni kao dešnjaci.

Suočavaju se s izazovima svaki dan – i savladavaju ih

Ljevaci se kreću kroz život drugačije nego drugi: uvijek si mentalno “prevode” kako pristupiti nekom predmetu namijenjenom za korištenje dešnjacima. To znači da više razmišljaju izvan okvira te su radi toga sposobniji u multitaskingu, odnosno obavljanju više stvari odjednom.

Provedu manje vremena čekajući u redovima

Jedna od neobičnih stvari ljudskih bića jest ta da se uvijek odluče za stvari sa svoje dominantne strane. Dakle dešnjaci uglavnom biraju stvari zdesna, ljevaci s lijeva. Kada je na primjer o redovima u trgovini riječ, dešnjaci će se uglavnom odlučiti za čekanje u redovima s desne strane, ostavljajući time lijevu stranu prazniju i samim time ljevaci će, koji izaberu lijevu stranu, manje čekati u redu.

U prednosti su u sportovima

Većina sportaša u bilo kojem sportu su dešnjaci koji su naučili igrati protiv drugih dešnjaka. Zato ih ljevaci često uhvate nespremne, gađaju u neočekivani kut iz neočekivanje pozicije. Mnogi legendarni sportaši poput Maradone, Johna McEnroea, Babe Rutha i Martine Navratilove su upravo ljevaci.

Također, tu su videoigre

Istraživanje koje je provelo australsko sveučilište sugerira da su ljevaci bolji od dešnjaka u zadacima koji uključuju puno brzih informacija i  podražaja, kao što su na primjer video igre. Iako biti bolji u video igrama ne zvuči kao neki uspjeh, to se kasnije može pretvoriti u veću stopu uspjeha u važnijim zadacima. Na primjer, polaganju vozačkog ispita. Neka istraživanja naime pokazuju da ljevaci brže nauče voziti te da imaju manje prometnih nesreća od dešnjaka.

U dobrom su društvu

Već smo spomenuli neke slavne ljevoruke i ljevonoge sportaše. No, svijet je pun uspješnih ljevaka,  pa ako je to vašem djetetu dominantna ruka, onda se nalazi u dobrom društvu. Tu su Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Marie Curie…Pola američkih predsjednika su također bili ljevaci, zaključno s Barackom Obamom. Impresivno, zar ne, s obzirom da je samo 10 posto ljudi na svijetu ljevoruko?

Nadišli su povijesne prepreke

Ljevaci nisu baš uvijek bili “slavljeni” kroz povijest. Postoji čak veliki broj priča gdje su ljevaci znali biti kažnjavani zbog te svoje, posve prirodne sklonosti.

Postoje i negativne biblijske reference za ljevoruke, a ljevorukost nije posve prihvaćena niti u 20. stoljeću. Učitelji su čak znali svojim učenicima vezati lijevu ruku na leđima, kako bi se koristili isključivo desnom, “prihvatljivom” rukom.

No, ljevaci su uspjeli prevladati sve povijesne prepreke, a društvo je napokon uvidjelo da nisu inferiorni nego jednostavno drugačiji.

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.