Zdravlje i sigurnost

6 odgovora na pitanja kako zaštititi djecu od sunca

kako zaštititi djecu od sunca

Kako zaštititi djecu od sunca jedno je od najčešćih upita roditelja za vrijeme sezone kupanja


Premda je izlaganje kože suncu zdravo zbog upijanja D vitamina, u najvrućim mjesecima važno je znati kada to i koliko dugo smijemo činiti. Pravila su posebno važna za djecu o čijem boravku na suncu roditelji trebaju voditi posebnu brigu. Kako bi se izbjegle neugodne opekline i bolesti kože, važno je djeci organizirati igru na otvorenom samo u vrijeme kada sunce nije najjače.

Ovih sedam pravila kako zaštititi djecu od sunca primijenjujte stoga bez odgađanja.

1.Kada je najbolje i najgore vrijeme da djecu budu vani?

Od 10 do 16 sati jačina sunca je na vrhuncu i tada djeluje štetno UV zračenje. Stoga, izbjegavajte da djecu u tom periodu šaljete vani na sunce te ih pokušajte motivirati da se igraju u hladu. Planirajte aktivnosti na otvorenom za rano ujutro ili kasno navečer, kada su rizici od bolesti povezanih s toplinom i opeklina znatno niži.

2.Koliko dugo djeca smiju biti na suncu?

Dojenčad i djeca do četiri godine imaju najveći rizik od opeklina i trebaju izbjegavati sunce što je moguće više, čak i kada su potpuno pokrivena. Za djecu stariju od četiri godine izbjegavanje može biti malo teže, ali aktivnosti na otvorenom, poput odlaska na igralište, trebaju biti u sjenovitim mjestima kako ne bi došlo do pregrijavanja.

Drugi način da ih ostavite malo duže na suncu su vodene aktivnosti kojima se održava regulacija tjelesne temperature. Ako su djeca na suncu, nakon svakog sata trebali bi otići po 15 minuta u hlad da se osvježe.

3.Kako se možete pripremiti za aktivnosti na otvorenom?

Prije igre na otvorenom djeca bi trebala piti vodi, i ne bi smjela izlaziti već žedna. Odjeća bi trebala biti lagana i pokrivati ​​što više kože, a sva izložena koža treba biti namazana zaštitnim krema sa zaštitnim faktorom najmanje 30.  Na očima bi trebale biti e sunčanim naočalama koje pružaju 100 posto UV zaštitu.

4.Koje su potencijalne zdravstvene posljedice prevelike izloženosti suncu?

Potencijalni učinci uključuju opekline od sunca, dehidraciju, iscrpljenost i toplotni udar. Ako dijete ima simptome bolesti povezane s toplinom, kao što su ekstremni umor, groznica, smanjena ili bez mokrenja tijekom nekoliko sati, ukočenost kože ili trnci, povraćanje, plitko ili teško disanje, bolovi u mišićima ili grčevi.

Važno je napomenuti da djeca koja imaju opekline od sunca i pretjerano su izložena  suncu povećavaju rizik od raka kože kasnije u životu.

5.Što ako je oblačno ili vjetrovito?

Čak i na oblacima ili hladnim danima, i dalje biste trebali provjeriti vrijeme da vidite je li UV indeks visok, budući da su to dani kad će djeca ostati izvan dulje vrijeme bez pregrijavanja.

Oblaci, onečišćenje i vjetar ne filtriraju UV zrake – i odbijaju se od pijeska, vode i betona čak i na hladnim danima – tako da ti tipovi dana i dalje mogu rezultirati opeklinama ako su djeca predugo dugo bez zaštite.

6.Nije li vitamin D dobar za organizam?

Vitamin D je izvrstan i za djecu i roditelje, no nije sunce jedini njegov izvor. Ima ga u brojnoj hrani kao što su riba, sir i žumanjci. Što se tiče izloženosti suncu i njegovoj povezanosti s razinama vitamina D, ona ovisi o tonu kože, zaštiti od sunca i koliko je sunce na nebu, ali procjenjuje se da je oko 5 do 30 minuta na suncu tijekom vršnih sati bez zaštite dovest će do dovoljnog vitamina D.

Međutim, nikada se ne preporučuje da ostavite svoju djecu nezaštićenom na suncu, osobito kada je najjače.

Foto: Dan Hatton

Komentirajte