Istaknute teme Prehrana

7 nevjerojatnih zdravstvenih koristi od maslinova ulja u djetetovoj prehrani

maslinova ulja

Znate li za mnoge zdravstvene blagodati maslinova ulja?

Svi znamo da je maslinovo ulje zdravo te ga mnogi koriste u kuhinjama diljem svijeta kada pripremaju hranu sebi i svojoj djeci.

Kada govorimo o njemu, razlikujemo nekoliko razreda:

Djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje

Proizvodi se bez ikakvih kemijskih svojstava. Može se koristiti kao preljev za razna jela ili pak za kuhanje. Radi se o visokokvalitetnom ulju bogatom nutritivnim vrijednostima te blagotvornim učinkom na zdravlje.

Lampante

Radi se o najnižoj klasi ulja koje se dobiva iz maslina. Nekoć je služilo kao gorivo za razne svjetiljke čemu i duguje svoj naziv. Nije pogodno za jelo, osim ako se rafinira.

Ulje od komine masline

Iako je ulje od komine koje se ekstrahira i dalje tehnički ulje koje dolazi iz maslina, to se radi upotrebom kemijskih otapala i stoga se nikada, izravno ili neizravno, ne bi smjelo nazivati maslinovim uljem.

Zanimljiva je činjenica da je preporuka ekstra djevičansko maslinovo ulje koristi isključivo kao sirovo jer sadrži vlastite nutrijente, začine i arome te da se na njemu ne kuha.

Zašto je maslinovo ulje poželjno u dječjoj ishani? Donosimo vam 7 nevjerojatnih načina pozitivnog djelovanja:

Blagotvorno utječe na simptome ADHD-a

Poremećaj pažnje s hiperaktivnošću ili ADHD danas postaje sve češći. Uzrok tome još nije poznat, ali ADHD može učiniti školu noćnom morom za vaše dijete. Poznato je da maslinovo ulje pomaže djeci da se bolje nose sa simptomima ADHD-a.

Prevenira kardiovaskularne bolesti i rak

Maslinovo ulje sadrži polifenol, prirodni antioksidans za koji je poznato da snižava razinu triglicerida u tijelu i održava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također popravlja oštećena tkiva što smanjuje rizik od nastanka raka.

Potiče razvoj mozga

Bogato je omega masnim kiselinama koje dokazano pozitivno utječu na razvoj djetetova mozga.

Bogato je vitaminima

Djeca trebaju vitamine za svoje zdravlje i rast. Maslinovo ulje sadrži brojne vitamine, uključujući vitamin A. Ovaj esencijalni vitamin pomaže u održavanju zdravlja očiju vašeg djeteta. Vitamin B pomaže u razvoju mozga, dok vitamin D pomaže u održavanju zdravih kostiju. Maslinovo ulje također sadrži vitamin E koji štiti od agresivnih oksidansa i pomaže u smanjenju upala.

Održava kosu i kožu zdravima

Maslinovo ulje sadrži, već spomenuto, niz antioksidansa, uključujući skvalen. Njega inače naše tijelo stvara samo i štiti nas od – kisika. Skvalen također može pomoći u održavanju zdrave kose i kože vašeg djeteta.

Bogato je zdravim kalorijama

Maslinovo ulje je visokokalorično i može zadovoljiti dnevne potrebe vašeg djeteta u kalorijama. Ali te su kalorije ‘dobre’ i ne štete tijelu.

Smanjuje rizik od pretilosti

Neka istraživanja pokazuju da djeca čija se prehrana sastoji od maslinovog ulja imaju manju vjerojatnost da će razviti pretilost. Za ovo možete zahvaliti dobrim mastima!

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.