Edukacija i savjeti Istaknute teme

7 načina kako zaposleni roditelji mogu uljepšati djeci dan nakon što ih pokupe iz vrtića

zaposleni roditelji

Zaposleni roditelji često su rastrgani između posla i želje da provedu više vremena s djetetom


Nakon dugog radnog dana i preuzimanja djeteta iz vrtića, teško da je i jedan roditelj pun snage da provede kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. No, to je neizbježna realnost za mnoge zaposlene roditelje.

Možda vam se čini kako ste stalno rastrgani između posla i obitelji te da nekako živite od vikenda do vikenda. No, stručnjaci tvrde kako se i tih nekoliko stati s djetetom može kvalitetno provesti, samo ako se usredotočite na praktične stvari. Djeci je u stvari u tom periodu, otkako ih pokupite iz vrtića pa do polaska u krevet, najbitnije da imaju vašu neometanu pažnju.

Evo kako možete vrijeme nakon vrtića početi činiti kvalitetnijim

Ugasite telefon

Lakše je reći nego doista učiniti. Mnogi će ga roditelji samo utišati te potom neće odoljeti da ne virnu u ekran svakih petnaestak minuta. Pokušajte se riješiti ove navike. Odložite telefon i nemojte ga opet uzeti dok djeca ne pođu u krevet. Nakon nekoliko dana treniranja shvatit ćete da vi to možete.

Igrajte se

Možda mislite da nemate snage za ništa, ali stručnjaci kažu da je prvih 15 do 20 minuta nakon što uđete u kuću vrlo važno i da biste ih trebali odmah posvetiti djeci. Pokušajte odložiti sve drugo po strani i posvetiti se nekoj kratkoj igri.

Ako ste u stvarno velikoj stisci s vremenom, organizirajte djeci kupanje pa se poigrajte s njima dok ih kupate u kadi i tako sredite dvije muhe jednim udarcem.

Jedite jednostavno

Dijete je vrlo vjerojatno već jelo u vrtiću i možda ga ne muči prevelika glad, za razliku od one da provede vrijeme s vama. Ne trošite ga kuhajući nešto komplicirano već pripremite djetetu sendvič, neko voće i slično i krenite u park.

Usporite tempo

Vrtićko vrijeme zna biti vrlo aktivno te djeca nakon cijelog dana mogu biti umorna, razdražljiva, malo nervozna. Budite spremni na to kada dođete kući i imajte razumijevanja. Odgovarajte smireno i toplo na njihova beskrajna pitanja i saslušajte što vam imaju za reći. Aktivnosti, raspoloženje i glas prilagodite situaciji i stanju odmornosti djeteta.

Pokušajte jedan dan u tjednu izaći ranije

Možda će se neki na ovu ideju slatko nasmijati jer znaju da je jednostavno nemoguće. No, oni koji gaje barem i malo nade mogu se pokušati dogovoriti sa šefom da jedan dan u tjednu završe posao kako bi proveli više vremena s djetetom. To bi mogao biti neki dan u sredini tjedna što bi olakšalo vrijeme do dolaska vikenda.

Neka vikendi budu bogati i zabavni

Užurbani način života donosi nam sve više stresa i sve manje vremena za opuštanje, pa se na kraju više niti ne znamo niti usudimo opustiti. Pokušajte nagomilane obaveze rješavati tijekom tjedna kako bi, kada napokon osvane vikend, bili u mogućnosti potpuno se posvetiti djeci.

Isplanirajte zabavne obiteljske aktivnosti, izlete, putovanja…napunite baterije za tjedan koji dolazi.

Smislite motto za one dane kada su vam živci na kušnji

Bit će dana kada će vam svega biti jednostavno previše. Tih dana pokušajte se podsjetiti na ono što je u stvari bitno. znajte da se djeca mogu nositi sa svime dok imaju sigurno okruženje puno ljubavi. Na kraju dana, najbitnije im je da ste tamo za njih.

foto: pexels.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.