Istaknute teme Trudnoća

7 malih odluka za vrijeme trudnoće koje vam mogu sve promijeniti

Dobre odluke mogu vam olakšati razdoblje trudnoće

Ubrzo nakon što ostanete trudni, počet će vas obasipati raznim savjetima. O nekima možda nećete niti dvaput promisliti, no neke ćete promjene sigurno ipak uvesti u svoj životni stil. Evo koje male, ali značajne promjene predlažu stručnjaci:

Odaberite kretanje da smanjite otečenost gležnjeva

Otečeni gležnjevi ne izgledaju lijepo, a nisu niti “ugodni”. Možda se pitate postoji li način kako ih izbjeći, a odgovor na to pitanje krajnje je jednostavan. Naime, što se više krećete, imat ćete bolji protok krvi u nogama. To bi trebalo pomoći vašim bolnim gležnjevima.

Izbjegavajte suši

Možda vam ide na živce kada vam predlažu da prestanete jesti određenu hranu jer smatrate da treba uzimati ono što vam organizam traži. Pa, razlog za ovo je taj što se u sirovoj ribi mogu kriti određeni paraziti koji, recimo to tako, nisu baš najbolji za buduće majke. Ako vam se baš jako jede riba, izaberite neku s manjim udjelom žive i tako zadovoljite svoje potrebe.

Dajte šansu vitaminima

Iako se hranite zdravo, ponekad tako ipak ne unosite dovoljno vitamina potrebnih vašem tijelu koje sada ima posebne zahtjeve. Porazgovarajte sa svojim liječnikom o vitamina koje bi vam možda preporučio i koji su najbolji za vas. Svakako potražite vitamine pogodne za trudnice jer obični vitamini možda ne zadovoljavaju sve potrebno.

Detaljno proučite lijekove

Mnogi lijekovi nisu preporučljivi za vrijeme trudnoće, što možete pročitati i na etiketama. Zato, ako ste uzimali neke lijekove prije trudnoće, svakako se posavejetujte s liječnikom je li sigurno da ih nastavite konzumirati. Također, i svaki budući lijek temeljito proučite i provjerite je li siguran za vas i bebu. Općenito, potrudite se smanjiti broj lijekova koje koristite za vrijeme trudnoće.

Mali ali učestali obroci

Jutarnja mučnina koja se zna protegnuti i tijekom cijelog dana, nema ništa gore od toga. Iako magični lijek za to ne postoji, stanje možete ublažiti s više malih, laganih obroka tijekom dana. Jedite češće, ali manje količine – to će goditi i vašoj mučnini, ali i probavi.

Spavajte više

Primjećujete da ste umorniji nego inače i stalno vrebate priliku da malo “ubijete oko”? Neka vas to ne začudi, jer u trudnoći tijelo prolazi kroz svašta, a nova mala osoba raste u vama što je stvarno iscrpljujuće. Zato, iskoristite svaku priliku da se odmorite i još malo naspavate jer to je upravo ono što vaš organizam želi i treba.

Izaberite prirodna sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje često sadrže agresivne i toksične sastojke koji mogu biti opasni, posebno u vrijeme trudnoće kada je i zdravlje bebe u pitanju. Možda ste se poradovali da je to dobra isprika za izbjegavanje kućanskih poslova, no postoje i prirodna, netoksična sredstva koja možete koristiti, ako ipak odlučite tu i tamo počistiti kuću. Nabavite ih odmah na početku trudnoće, nemojte se zavaravati da u ranoj fazi nisu štetna.

foto: Andrea Ferreira

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.