Edukacija i savjeti Istaknute teme

7 koristi produljenog dojenja

produljenog dojenja

Kod produljenog dojenja postoje prednosti i za majku


Dugoročno ili produljeno dojenje znači da majka nastavlja dojiti svoje dijete i nakon prve godine njegovog života. Osim produljenog, postoji i dugotrajno dojenje koje traje onoliko dugo koliko dijete to želi, bez obzira na dob.

I dok smo svi svjesni koristi dojenja novorođenčeta, što od majčinog mlijeka ima dijete staro 15, 18 ili 24 mjeseca? Stručnjaci tvrde, puno toga.

Ovo su glavne prednosti produljenog dojenja:

  1. Mlijeko je djetetu i dalje hrana. – Mnogi smatraju da ono nema nutritivnih vrijednosti nakon godine dana, no to nije istina – tvrdi certificirana savjetnica za dojenje, Robin Elise Weiss. Bez obzira koliko je dijete staro, ono će izvlačiti korist od proteina, kalcija, masnoća, vitamina A te ostalih hranjivih tvari koje se nalaze u majčinu mlijeku.
  2. Majčino mlijeko dobro je za djetetov imunitet. Dojene bebe manje su podložne bolesti, pa čak su i stope smrtnosti dojene djece niže. -Što dulje dojite veća je šansa da zaštitite svoje dijete od bolesti kao što su upale uha ili infekcije dišnih puteva – kazala Weiss.
  3. I majke koje doje su zdravije. Naime, one koje doje manje su podložne raku dojke i jajnika te raku maternične sluznice.
  4. Dojenje potiče razvoj mozga što su dokazala mnoga istraživanja. Weiss tvrdi da se to ne događa samo zbog hranjivih tvari koje bebe primaju. Njena je teorija da bebe koje su dojene na obje dojke imaju “bolju perspektivu” i mogu svijet sagledati iz više uglova. Kada mama pak rani bebu bočicom, instinktivno koristi dominantnu ruku i stavlja bebu uvijek u isti položaj. Weiss takvim mama savjetuje da premještaju bebe u različite položaje kako bi “vježbale” njihov um.
  5. Beba u dojenju pronalazi utjehu. Ono je savršen način kako da se mama poveže s djetetom, no jednako tako može ga i smiriti u stresnim situacijama.
  6. Osim djeteta, dojenje smiruje i majku. Mame uvijek imaju puno obaveza i zadataka te s elako uloviti u mrežu stresa i neispunjenih očekivanja. Dojenje uvijek predstavlja pauzu od svega, minute u kojima majka može sjesti i na neko vrijeme predahnuti te srediti misli. To je vrijeme samo za mamu i bebu, kada sve ostalo može čekati.
  7. Praktično je. U redu, produljen odojenje zahtjeva neko planiranje, no sigurno je zgodnije od hranjenja djeteta umjentom hranom je rovu bočicu uvijek imate uza se.

foto: desireefawn

Komentirajte