Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

7 koraka prve pomoći kod utapanja

Kod utapanja je važno ne odustati s reanimacijom do dolaska stručne pomoći

Koliko god ste na oprezu i vjerujete da s eto vama ne može dogoditi, utapanje je jedan od vodećih uzroka smrti kod djece između jedne i 14 godina.

Mala djeca su posebno ugrožena jer su znatiželjna, zaigrana, brza, a voda ih privlači kao magnet. S druge strane, još nisu dovoljno svjesna opasnosti koja postoji.

Ako se vaše dijete umalo utopilo, ovo su koraci za brzo spašavanje koji mogu spriječiti tragediju:

Izađite iz vode

Prvi zadatak vam je izvući dijete iz vode što je brže moguće. Ako dijete ne diše, položite ga na leđa, na čvrstu podlogu. Smjesta započnite s umjetnim disanjem i pozovite pomoć.

Oslobodite dišne putove

Jednom rukom nježno zabacite djetetovu glavu, a drugom podignite bradu. Prislonite uho na djetetova usta i nos, osluškujte i gledajte, tražite znakove disanja.

Ako se čini da dijete ne diše

Kod djece mlađe od godinu dana:

Prislonite svoja usta preko bebinog nosa i usta te dvaput upuhnite zrak u trajanju od po jedne sekunde. Pogledajte jesu li se prsa počela dizati i spuštati.

Djeca starija od godinu dana:

Začepite djetetu nos prstima i upuhnite mu zrak u usta, dva puta s tim da svaki put potraje od 1 do 2 sekunde. Pričekajte da se prsni koš digne i spusti prije drugog upuhivanja.

Provjerite prsa

Nakon umjetnog disanja, ako vam se čini da se prsa dižu, provjerite puls. Ako nema znaka dizanja i spuštanja prsa, ponovite postupak.

Provjerite puls

Stavite dva prsta na djetetov vrat, kako bi provjerili puls. Kod djece mlađe od godinu dana provjerite ga s unutarnje strane ruke između lakta i ramena.Pričekajte pet sekundi.

Ako postoji puls, svake tri sekunde ponovite jedno upuhivanje. Svake minute provjerite puls i nastavite s upuhivanjem dok dijete ne prodiše samostalno ili dok ne stigne pomoć.

Ako i dalje nema pulsa

Djeca ispod godinu dana

Zamislite crtu između bradavica i stavite dva prsta ispod središnje točke na crti. Primijenite pet kompresija s dva prsta na to područje u trajanju od oko tri sekunde. Nakon toga upuhnite zrak u djetetova usta i nos.

Kod djece starije od godinu dana

Neposredno iznad mjesta gdje se rebra spajaju napravite pet brzih kompresija prsnog koša donjim dijelom preklopljenih dlanova. Nakon toga zatvorite djetetu nos i upuhnite jednom snažno u usta.

Ponavljate ciklus jednu minutu i potom provjerite puls. Ponavljajte radnju dok ne napipate puls ili dok ne stigne pomoć.

Nikad ne mislite da je kasno za spašavanje

Ako vaše dijete ne reagira, ne odustajte od ponavljanja reanimacije sve dok ne stigne stručna pomoć.

foto: Porapak Apichodilok

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.