Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

7 “bapskih priča” koje nikada ne biste trebali primijeniti na bolesnom djetetu

bapskih priča

Bapske priče o dječjem zdravlju mogu ga ozbiljno narušiti


Savjeti o brizi za bolesno dijete dijele se kroz generacije. No, neki od njih su uistinu zastarjeli i čak mogu ugrožavati djetetovo zdravlje.

Dijete koje ima groznicu uronite u hladnu vodu

Starije generacije i dalje vjeruju kako je umakanje djeteta u finu rashlađenu kupku dok ima visoku temperaturu spas. I svoje “znanje” pokušavaju prenijeti i na nove generacije.

Liječnici poručuju kako to nikako nije dobra ideja. Naime,  staviti već bolesno dijete u hladniju kupku može uzrokovati preveliko padanje temperature i drhtavicu.

Pravo rješenje je djetetu s visokom temperaturom prvo dati nešto za njezino snižavanje, tek kada ona padne, okupati dijete u toploj, nipošto hladnoj kupki. Treba imati na umu da se temperatura ispod 38.5 stupnjeva ne smatra visokom i samo predstavlja borbu djetetova tijela protiv infekcije. Jako visokom temperaturom smatra s eona iznad 41 stupnja.

Nahranite prehladu, izgladnite groznicu

Jedna stara “bapska priča” kaže da kada je dijete prehlađeno, treba jesti puno hranjivih stvari kako bi mu se “bildao imunitet”. Nastavak te priče kaže da dijete koje ima groznicu treba u sebe unositi manje kalorija kako bi ju “izgladnio”.

Što onda u stvari raditi? U oba slučaja najbitnije je poticati dijete da pije što više tekućine i jede raznovrsno i zdravo.

Ostavite rane otvorene na zraku

Mnogi roditelji vjeruju kako je rani na zraku najbolje, no nije baš tako. Iako to u teoriji znači da će se rana “fino prozračiti”, istraživanja su pokazala da se otvorena rana isušuje i stvara krastu koja u stvari sprječava i usporava proces zacjeljivanja.

To povećava šansu za nastanak ožiljaka i novu ozljedu.

Stoga je uvijek pametnije odabrati, ako ne sterilnu kompresu i zavoj, onda flaster te spriječiti da razna prljavština i klice ulaze u djetetovu otvorenu ranu koja se tako može i inficirati.

Stavite maslac ili led na opeklinu

Iako ovo zaslužuje jedno veliko ne, navodno 13 posto djedova i baka i dalje najradije koriste maslac i led za opekline.

Liječnici upozoravaju da stavljanje masnih stvari na opeklinu može usporiti otpuštanje topline iz rane te time pogoršati ozljedu na koži. Jednako tako, i led može oštetiti kožu.

Umjesto toga djetetovu opeklinu radije stavite pod hladnu vodu najmanje 20 minuta. Hladna voda će umiriti opečeno područje te spriječiti nastavak osjećaja žarenja.

Zabacite djetetu  glavu unazad da zaustavite krvarenje

Ako ste ikada iskušali ovaj savjet, mogli ste primijetiti da zabacivanjem glave krv naglo oteče u stražnji dio grla, a krvarenje se nikako ne usporava. Sve to može biti vrlo neugodno za dijete koje se i tako uspaniči zbog krvarenja u nosu.

Umjesto toga, pokušajte uštipnuti mekani dio na nosu vašeg djeteta, odmah ispod hrskavične kosti. Neka se dijete nagne naprijed i diše kroz usta. To će pomoći da krv oteče iz nosa (bolje i to nego u grlo), a pritisak na nosu koji radite prstima učinit će da krv postepeno prestane curiti.

Stavite malo brendija na djetetove natečene desni

Iako su starije generacije posezala za brendijem, whiskyjem i rumom kako bi bebama natrljale desni i umirile bolove uzrokovane rastom zuba, danas ipak imamo po kojeg zdravijeg “asa u rukavu”. Zato, izbjegnite ove upitne metode jer čak i vrlo mala količina alkohola može biti opasna za dijete.

Izaberite radije razne gelove za zube, igračke za žvakanje i slično.

Izdahnite dim cigarete u djetetovo uho kako biste izliječili ušnu infekciju

Vjerovali li ne, ljudi su ovo stvarno radili. Mislili su kako će dim zagrijati ušni kanal i tako na neki neobjašnjiv način izliječiti infekciju. Liječnici poručuju kako je to loša ideja koja samo može dovesti do toga da se upala još brže proširi.

Upale srednje uha uzrokovane su infekcijama iza bubnjića koji te se nalazi iza srednjeg uha. Vrlo su česte kod djece  i često prođu same od sebe ili uz dozu antibiotika.

foto: Miika Silfverberg

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.